Ferrero'nun tekeli Fiskobirlik'le kırılır anlayışı güçleniyor…

Ferrero'nun tekeli Fiskobirlik'le kırılır anlayışı güçleniyor…

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu'nun, Samsunsonhaber'e yaptığı açıklama ile, Ferrero Fındık firmasının yarattığı tekel'e karşı alternatif olarak Fiskobirlik'in yeniden canlandırılması önerisine destekler gelmeye başladı.

Bölgede üretilen fındık için alım fiyatlarını manipüle ederek, üreticinin düşük fiyatlarda serbest piyasada fındık satmasına neden olan İtalyan Ferrero Fındık firmasının bu yolla yarattığı tekeli araştıran Samsunsonhaber, fındık üretimi ile ilgili bütün ilgili tarafların görüşlerini dile getirmiş ve bu konu ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaparak okuyucularına sunmuştu.

Bölgeden Ferrero firmasına karşı yükselen seslerde, bu firmanın yarattığı tekele karşı Fiskobirlik'in yeniden canlandırılarak bu tekelin kırılabileceğine yönelik görüşler hakim olmaya başladı. Bu görüşe destek olarak Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Ferrero'ya alternatif olarak Fiskobirlik önerisi çıkışıyla geçtiğimiz günlerde Samsunsonhaber'e açıklamalarda bulunan CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu'na destek vermiş oldu.

Üreticiye TMO ve FİSKOBİRLİK önerisi

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, serbest piyasada tekelci konumunda bulunan Ferrero'nun her yıl çeşitli oyunlar oynadığını ve sonuçta, piyasada kendine ait biri denge oluşturarak, ihtiyacını karşılamak için açıkladığı fiyatın bölge fındık üreticisi için kabul edilemez olduğunu belirterek bu firmaya karşı FİSKOBİRLİK önerisinde bulundu.

"Fındık üreticisinin fındığı ancak bu şekilde heba olmaz"

Serbest piyasadaki fındık fiyatlarının bölge fındık üreticisinin belini ve ümidini kırdığını açıklayan Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Bu yabancı firmanın fındık üreticimizin alın terini sömürmesine müsaade etmemeliyiz. Bugün için serbest piyasadaki fındık alım fiyatları içler acısıdır. Bu piyasayı bu şekilde kendi haline bırakmak Türk çitçisinin geleceği açısından iyi şeyler doğurmayacaktır. Bu nedenle Ferrero firmasına karşı geçmişte çok güçlü bir kurum olan Fiskobirlik'in tekrar canlandırması iyi bir alternatif olacaktır. Geçmişte ne olursa olsun yeniden bir regülasyon yapılarak bu Fiskobirlik bugünkü durumlar için yeniden hayata geçirilmelidir. Biz en kısa sürede Fizkobirlik'in yeniden canlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle bir gelişme aynı zamanda TMO'nun da yükünü hafifletecektir" dedi.

Türkiye'nin fındık üretiminde dünya lideri olmasına rağmen yabancı bir firmanın ülkemizde serbest piyasadaki fındık alım fiyatlarını manipüle etmesinin oldukça manidar olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Zaman kaybetmeden fındık piyasasındaki tekelciliğe dur diyecek alternatif yollar aranmalıdır. Bu firma acil ihtiyacı olan üreticinin fındığını hemen satmasından faydalanmaktadır. Üretici beklediği, sabrettiği ve bu firmanın ihtiyacını karşılayamadığı bir ortamda fındığını piyasaya sürmesi halinde zarar etmeyecektir" diye konuştu.

Koç ve Sabancı'da fındık alımı yapabilmeli

Fındık ve fındık mamullerinin gıda sanayiindeki payı düşünüldüğünde, Koç ve Sabancı gibi Türkiye'nin en büyüğü şirketlerin de fındık alımı gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayan, Hasan Tütüncü, "Türkiye'de büyük firmalar fındık sektörüne girmiyorlar. Girdikleri takdirde yabancı bir firmanın oyunu da bozulacaktır. Samsundan bütün iş adamlarına sesleniyorum. Fındıktan çok değişik mamuller ortaya çıkıyor. Bu nedenle fındık yabana atılacak bir gıda ürünü değil, gelin bu işe el atın. 36 ilin ürettiği bir ürünü yabancı bir firmanın tekelinden kurtarın" çağrısında bulundu.