Elektrik faturasına zam sinyali!

Elektrik faturasına zam sinyali!

Elektrik faturasına zam sinyali: Kömür ve doğalgaz aldı başını gitti Elektrik faturalarında yapılan KDV indirimi yapılmıştı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, doğalgaz ve ithal kömür fiyatlarını tetikledi. Kaynaklar 'elektrikte zam gelebilir' dedi.

Milli Gazete'nin haberine göre; Yılbaşında kademeli sisteme geçilen elektrik faturasında vatandaşların tepkisi üzerine geri adım atılmıştı. Kademenin yükseltilmesi ve KDV indiriminin ardından elektrik faturalarına yeni zam sinyali geldi.

 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, küresel çapta adeta ekonomik savaşa dönüştü. Brent petrol son 10 yılın rekorunu kırdı; altın, döviz ve emtia fiyatları fırladı. Doğal gaz fiyatları 2 bin Euro'ya dayandı. İthal kömürün tonu, savaş öncesi 150 dolardan işlem görürken, işgalle birlikte yaklaşık 3 kat arttı.

 

İthal kömür, dün 436 dolara kadar çıktı. 550-600 doları görebileceği belirtiliyor.

 

Doğal gaz ve ithal kömür fiyatlarının fırlaması, Türkiye'nin elektrik üretiminde birim maliyetlerin de hızla artmasına yol açtı. Zira, Türkiye'nin günlük elektrik üretiminin hemen hemen yarısı doğal gaz ve ithal kömürden sağlanıyor.

 

Birim maliyetlerdeki belirgin artış, elektrikte zam baskısı oluşturuyor. Enerji sektörü uzmanları, "Elektrikte maliyetler artıyor. Bu şimdilik frenleniyor gibi görünüyor. Ancak, bir süre sonra kaçınılmaz olarak elektrikte yeni zamlar gündeme gelebilir" dedi.