Samsun'da doğa katliamı bitmiyor!

Samsun'da doğa katliamı bitmiyor!

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun'un Yakakent ilçesinde kumsala yapılması planlanan Millet Bahçesi projesi için 'Doğal değerlere, doğal mirasa karşı yapılmış bir cinayettir' dedi.

Samsun'da Yakakent Belediyesi tarafından Çam Gölü mevkiine 2020 yılında kumsala mantı evi için temel atıldı. Çevredeki duyarlı vatandaşların tepkisine rağmen inşaat devam ederken olaya Çevre ve Şehircilik Samsun İl Müdürlüğü, dahil olmuştu.

Yapılan şikayetlerin ardından inceleme yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kısa süre sonra inşaatı durdurma kararı aldı. Kumsala betonarme temel atan Yakakent Belediyesi, durdurma kararının ardından temeli kumlarla örterek çalışmaları sonlandırdı.

MANTI EVİNDEN SONRA MİLLET BAHÇESİ

Kısa bir süre önce ise inşaatı durdurulan Mantı Evi'nin yapılacağı alana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İmar Planı Değişikliği İlanı asıldı. İlanda yer alan bilgiye göre Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından vatandaşların hafta sonu akın ettiği kumsala Millet Bahçesi yapılacak.

"BU PROJE CİNAYETTİR"

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun Son Haber'e yaptığı açıklamada, "Burada yapılması istenen şey Millet Bahçesi kavramının altına sığınarak kıyıların yok edilmesidir. Eğer millet için bir değer, bahçe yaratılmak istiyorsanız bu değersiz alanı değerleştirerek olur. Atıl kalan alanı, halk tarafından kullanılamayan bir yeri milletin menfaati için geliştirirsiniz. Ama burası böyle bir yer değil, burası doğal bir parça. Yani burası sahil, doğal miras. Dolayısıyla doğal mirası yok ederek bunu Millet Bahçesi'ne dönüştürme kavramı bir cinayettir." dedi.

MİMARLAR ODASI HAREKETE GEÇTİ

Mimarlar Odası olarak projenin iptali için gerekli hukuki süreci başlatacaklarını belirten Memişoğlu, "Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Burada yapılmak istenen şey belediye başkanının, belediye yönetiminin usulsüzce, kanunsuzca yapmış olduğu girişimin meşrulaştırılması için siyaset tarafından uydurulmuş bir projedir. Bu yanlış mevcut iktidar tarafından da onaylanmak suretiyle meşrulaştırılmaya çalıştırılmaktadır. Milletin kültürel değerlerine, doğal değerlerine, doğal mirasına karşı yapılmış bir cinayettir. Bu projenin kabul edilebilmesi mümkün değildir. Mimarlar Odası olarak biz gerekli yasal süreci başlatacağız. Bu planın iptal edilmesi için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

SAMSUN SON HABER / ÖZEL HABER