Samsun'da ilçe minibüslerinin şehir içine gelmesine itiraz!

Samsun'da ilçe minibüslerinin şehir içine gelmesine itiraz!

Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nin yanında bulunan otopark alanı ilçe minibüsleri durağına çevrilecek.

Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nin yanında yeni yapılan153 Çözüm Merkezi binası ile arada kalan otopark alanı ilçe minibüsleri durağına çevrilecek.


Şuanda Yusuf Ziya Yılmaz Şehirler Arası Otogarı’na veGülsan Sanayi Sitesi’ne kadar gelen ilçe minibüsleri bu proje ile Büyük Cami’ye kadar ulaşım sağlayacak.

Samsun'da ilçe minibüslerinin şehir içine gelmesine itiraz!


Ancak Samsun Mimarlar Odası ihale aşamasındaki bu projeyi “Samsun’u kasabaya dönüştürme projesi” diye nitelendirerek tepki gösteriyor. Türkiye Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesiİshak Memişoğlu, Samsunsonhaber’e yaptığı açıklamada; “Bu tür projeler artık kasabaların içlerinde kaldı. Büyük kentlerin içinde bu tür ulaşım birimleri olmaz” dedi.


Memişoğlu; “ Büyük kentlerde, metropol olmayı başarmış kentlerde bu tür yoğun araç ve yolcu trafiğine yük getirecek ulaşım noktaları şehrin dışında yapılır. Merkez rahatlatılmaya ve seyrekleştirilmeye çalışılır. İlkadım ilçemiz bakıldığında gerçekten nüfus yoğunluğu ile Türkiye ortalamasının çok çok üstünde olan bir ilçe. Dolayısı ile İlkadım'ı ve Samsun'u geleceğe taşımak istiyorsak bizim buna göre planlama yapmamız lazım. Yapılan bu proje çalışması ve çıkarılan bu ihale bunun tam tersine bir anlayışı ortaya koyuyor. Burada yapılacak terminal, yoğun trafik karmaşası ile mücadele eden İlkadım'ı daha büyük bir karmaşaya sürükleyecek. Bakıldığında bu bölge Samsun’un trafik açısından en yoğun noktalarından bir tanesi. Şuanda burada Atatürk Caddesi’ne alternatif olan Fuar Caddesi bile merkez ilçelerin minibüsleri tarafından yoğun biçimde kullanılmakta. Yani yoğun bir toplu taşıma hacmi söz konusu olan bir yere yeniden 13-14 ilçenin yükünü yüklerseniz çok daha büyük bir karmaşa ve kaosa sebep olursunuz” ifadelerini kullandı.

“ İlçe minibüsleri otobüsleri bu alana kadar girdiklerinde Samsun’u trafik anlamında zorlu günler bekliyor olacak” diye uyaran Memişoğülu; “ Tüm büyükşehirlerde olduğu gibi bu ilçe minibüsleri de Samsun’un merkezine değil hemen dışına konumlandırılmıştı. Örneğin güney ilçeleriYusuf Ziya Yılmaz Şehirler Arası Otogarı’na ve doğu ilçeleri de Gülsan Sanayi Sitesi’ne kadar gelebiliyor şehir içine fazladan bir yük yüklemiyordu. Büyük şehirlerde birkaç vesait değiştirerek yolculuk yapmak gayet doğaldır. Hiçbir büyükşehirde ilçe minibüsleri şehrin göbeğine kadar girmez. Bir ilçeden yola çıkıp şehrin göbeğine kadar gelmek istemek çok bencil ve kişisel bir yaklaşım. Uçakla Samsun’a gelen birisi Cumhuriyet Meydanı’na inmek istiyorum diyebilir mi? Ulaşımın bir karakteristiği vardır. Büyükşehirlerin ulaşım karakteristiğinde de bu vardır. Örneğin İstanbul gibi bir şehirde birkaç vesait değiştirmeyi bırakın, metro da bile bir durakta inip başka yöne giden metroya aktarma yapmanız gerekir. Böyle bir tek vesait keyfiyetini yerine getirmek adına kente daha büyük bir zarar vermeye hakkınız yok. İlçelerden gelenler tek vesaitle Samsun’un göbeğine gelebilsin diye koskoca bir kentin trafik düzenini bozacaksınız, kent trafiğini içinden çıkılmaz bir hale sokacaksınız. Buna kimsenin hakkı yok” şeklinde konuştu.

SAMSUN’A UÇAKLA GELEN CUMHURİYET MEYDANI’NA İNMEK İSTERSE

Samsun'da ilçe minibüslerinin şehir içine gelmesine itiraz!


TERMİNALİN İPTALİ İÇİN DAVA AÇACAĞIZ


“Böyle bir yanlışın Samsun'a yapılmasına göz yumamayız” diyen İshak Memişoğlu; “Şehircilik ve planlama ilkeleri ile alakası olmayan tamamen siyaseten yapılmaya çalışılan bu uygulamanın karşısında olacağız. Gerekli yasal yollara başvuracağız. Samsun halkının da burada duyarlı olarak tepkisini göstermesi gerekir. Konuyu yeterince inceleme fırsatımız da oldu. Bu yanlıştan geri dönülmesi ve iptali için yargıya gideceğiz. Samsun’a bunun yapılmasına göz yumamayız. Kentin geleceği bakımından yaratılacak olumsuzlukların önüne geçmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

SAMSUN SON HABER