Samsun'da yapılan 'Çağrı Merkezi'ne suç duyurusu

Samsun'da yapılan 'Çağrı Merkezi'ne suç duyurusu

TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Adnan Kahveci Parkı alanına yaptırılmakta olan 'ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası'nın İmar Planı'na aykırı nitelik taşıdığı gerekçesiyle durdurulması istemiyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 17 ilçede yaşayan vatandaşlardan gelen sorun, görüş ve taleplerin alınması ve ilgili birimlere iletilmesinin sağlanması için 5 gün önce temeli atılan 'Alo 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası' projesi,TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından imara aykırı olduğu gerekçesiyle tepki gördü.

TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı Burak Şener, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Liman Dolgu Sahası alanında bulunan Adnan Kahveci Parkı'nda yapımıdevam eden 'ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası'nın derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

İnşaat yapılan yerin 'Kıyı Kenar Çizgisi'nin deniz tarafındaki 'Kıyı Alanı'nda, mevcut İmar Planı'nda ise 'Park Kullanımında'olduğunu vurgulayan Şener, "Odamızca, Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapmak üzere yapılan kazının, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Uygulama Yönetmenliği ve mevcut İmar Planı’na aykırı olduğu gerekçesi ile Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'na 11.11.2020 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuş, uygulamanın iptali için İdare Mahkemesi'nde dava hazırlıkları başlatılmıştır" dedi.

Samsun'da yapılan 'Çağrı Merkezi'ne suç duyurusu

Açıklamasında, "3621 sayılı Kıyı Kanununun 6. Maddesi ve Uygulama Yönetmenliğinin 13. Maddesine göre Kıyı ve Dolgu Alanlarda yapılacak binalar açıkça belirlenmiştir" diyen TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi Başkanı Burak Şener, "Kıyı ve dolgu alanlarda yapılması zorunlu binalardan başka yapı yapılamaz. Belediye Hizmet Binası niteliğinde ve kıyıda yapılması zorunlu olmayan, herhangi bir alanda yapılması mümkün olan 'ALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası'nın yapılması yasal olarak mümkün değildir. İnşaat kazısının yapıldığı Adnan Kahveci Parkı adı üstünde 'Park'tır, İmar Planı'nda park olarak düzenlenmiş ve kullanılmaktadır. Belediye Hizmet Binası niteliğindeki 'ALO 153 Hizmet Binası'nın İmar Planı'nda 'Park Kullanımına' ayrılmış ve halen park olarak düzenlenerek kullanılmakta olan yere yapılması İmar Planı'na uygun değildir. Adnan Kahveci Parkı ve bitişiğindeki Kültür Parkın olduğu yerde daha önce Gıda Borsası, Bafra Garajı, Kamyon Garajı ve çeşitli ticarettin yapıldığı binalar bulunmakta iken, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca 1999 yılından önce bu alana İmar Planı yapılarak alan 'Park Kullanımına' ayrılmıştır. Mevcut binaların kaldırılması için Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce çetin yasal mücadelelerden sonra mevcut binalar kaldırılmıştır. Bu alan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Kıyı Kanunu ve Yönetmenliği ile İmar Planı ve Yönetmenliğine uygun olarak 1999 yılından önce Kültür Park, 1999 yılından sonra Adnan Kahveci Parkı olarak düzenlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan parka Belediye Hizmet Binası niteliğinde bina yapılması için ihale açılmasının ileride sözkonusu alanının yapılaşmasının önünü açacağını da dile getiren Şener, "Hizmet binasının burada yapılması yasal olmadığı gibi zorunlu da değildir, zira başka herhangi bir yerde inşa edilebilir. Liman iç dolgu alanda bulunan Adnan Kahveci ve Kültür Park İmar Planı'nda olduğu gibi 'Kamusal Açık Alan' olarak 'Park' kullanımında kalmalı, halkın daha kolaylıkla ulaşması ve parkı daha yoğun kullanabilmesi amacı ile düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun dışında Kesinlikle Kıyı Kanunu ve uygulama Yönetmeliğine aykırı yapılar yapılmamalı, yapılanALO 153 Çağrı Merkezi Hizmet Binası inşaatı derhal durdurulmalıdır" dedi.

 tmmob  samsunalo 153