Samsun Haberleri: Samsun'un Saatçi Esnafları

Samsun Haberleri: Samsun'un Saatçi Esnafları

Samsun'da yaşayan ve her biri en az 45 yıl saat tamirciliği yapan 3 arkadaş, yaklaşık yarım asırdır saat tamir ederek zamana ayar veriyorlar.

Samsun'da saatçilik mesleği ile uğraşan  3 arkadaş kazançları yeterli olmadığı halde mesleklerini sevdiklerini söyledi.

60 senedir saat tamir etmesine karşın 1 ev alacak para biriktiremediğini ifade eden Bahri Felamur, "Yıllardır saat tamir ederek geçimimizi sağlıyoruz.  Vatandaşlar tamir yerine daha çok pil değişimi için yanımıza geliyor.  Babamdan öğrendiğim için ben de bu mesleği yaptım. Ben de 60 sene çalıştım ama bir ev alacak kadar bile para biriktiremedim. Yani saat tamirciliği öyle çok para kazanılan bir meslek grubu değil. Kendimizi geçindirmeye çalışıyoruz. Sağlığım elverdiği sürece saat tamir etmeye devam edeceğim” dedi. 

Piyasadaki ucuz Çin saatlerinin azalan işlerinin tekrar arttırdığını ifade eden Şükrü Aydemir, "3 ihtiyar burada yıllara meydan okuyarak saat tamir ediyoruz. Çırak yok ama tamircilik bitmeyecek. Sadece bir değişim yaşanıyor. Gençler bu işi beğenmediği için çırağımız da yok. Çin saatleri bizim işlerimizi iyi yönden etkiledi. Ucuz Çin saatleri çabuk bozulduğu için devamlı tamire getiriyorlar. Biz de tamiri ucuz olan bir sorunu varsa saati tamir ediyoruz. Son zamanlarda tamirden daha çok pil takıyoruz. Yeni yeni mekanik saatler çıkmaya başladı. Mekanik saatlerin kullanımı sıklaşırsa, bizim işlerimiz de daha çok açılır diye düşünüyorum" diye konuştu.