Dilek Vayısoğlu İSKENDER

Samsun`u Yaşamak, Merhaba Samsun

Dilek Vayısoğlu İSKENDER

Otuz yıl önce Samsun’a ilk geldiğimde , bu şehrin griye gri maviye mavi boyanan gökyüzüyle aynı renkte olan denizi ve tıpkı denizi gibi ,  sabahtan aksama keskin farklılıklar gösteren ruh haline sahip insanları dikkatimi çeken ilk izlenimlerimdi .
?Bu gün şöyle bir geçmişe bakıyorum da , kökende bir güneyli olarak “ En sıcak kanlı insanlar “ diye bilinen Akdenizliler kadar dost ve sıcak insanların şehri Samsun’da ben de bir Samsunlu olmuşum bile çoktan . Çünkü her nereye gidersem gideyim , Samsun’a geri döneceğimi bilmek , beni mutlu etmeye başlamış , özler olmuşum her ayrıldığımda Samsunu . Simitini , ramazan tatlısı atomu , markalaştığı için başka illerde de bulunabildiği halde Samsunda yediklerimizin tadını vermeyen kapalı kıymalı pidesini arar olmuşum Samsunun .  İşte tam da bu demekmiş Samsun’u yaşamak .
?Eğer Samsun’da yaşıyorsanız , her gün denizi görmek , dalgaların sesini duymak , iyot kokusunu teneffüs etmek bir lüks değil sıradan bir yaşantıdır sizin için . Hatta denizi görmeseniz dahi , orada , hemen yanı başınızda olduğunu bilmek , aşağı doğru indikçe sonunda denize kavuşan sokaklarda yürürken denizden geldiğini bildiğiniz rüzgarda iyot kokusunu içinize çekmek yeter size .
?Samsunlu olmak , denizi olmayan bir şehre gittiğinizde , mesela Ankara’ya , başınızı gayri ihtiyari sağa sola çevirip az ilerde göremediğiniz maviyi aramak demek . İşte sırf bu yüzden , Ankara’yı sevmemek demek ve Samsun’dan ayrılmanın en güzel yanının , yine Samsun’a geri dönmek olduğunu düşünmek demek Samsun’da yaşamak .
?Küçük bir detay yüzünden dünyanın sekizinci harikası olma şansını yitirmiş Atatürk onur anıtı , Samsunluların gönlünde 1931 den beri bir dünya harikasıdır zaten . Cumhuriyetimizin pek çok milli sembolünü bünyesinde barındıran , sahilimizi taçlandıran müze gemi bandırmasıyla ve ilk adım anıtıyla 19 Mayıs ruhunu muazzam bir şekilde yaşayan ve yaşatan Samsunumuzda gururla yaşarız bu yüzden .
Sağlık hizmetleri ,  spor faaliyetleri ve Kızılırmak deltası doğal park kuş cennetiyle turizm alanlarında bir marka şehir olma yolunda gelecek vadeden Samsun ‘da Samsun’u yaşamak daha da keyifli olacak .
Güzel günlere güzel gülüşlerle …Merhaba Samsun