Mücahit Akduman

Samsun Siyaseti Karışır!

Mücahit Akduman


Ülke Gündemi ekonomik bunalımla ve İdlip’te meydana gelebilecek askeri ve siyasi gelişmelerin getireceği sorunlara odaklanmışken bir yandan da yaklaşan yerel seçimler için alttan alta hazırlıklar yapılmaya başlandı.
 İktidar partisi ile ittifak ortağı süreci erken başlatıp çoktan mesafe almışken, diğer partilerin gündemin de yerel seçim yok gibi… Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Enerjilerinin 6 aylık periyoda dayanamayacağını  düşünerek son iki veya bir aya saklıyor olabilirler. Aday olması muhtemel kişilerin kendilerine olan güvensizliği olabilir. Kendilerince baştan mağlubiyet sendromuna kapılmış olabilirler.
Cumhuriyet Halk Partisinin içinde bulunduğu iç çalkantılar önceliği oraya kaydırmış olabilir.İYİ partinin Samsun’da Ömer Süslü’nün yaşadığı elim kazadan sonra yönetim zafiyeti yaşadığı dillendiriliyor. Genel anlamda da parti içi çekişmelerin partinin gündemini farklı alanlara yönlendirdiği söylenebilir. Partilerinin içinde mutlak otorite sağlamış liderler tarafından yönetilen Ak Parti ve MHP  ise ülkenin bulunduğu iç ve dış sıkıntılarla boğuşmanın yanında yerel seçimlerde verecekleri mücadelenin hazırlıklarına hız kesmeden devam ediyorlar.
Bu süreçte en sıkıntılı günleri İktidar partisi yaşayacak gibi gözüküyor. Zira güçlü tabana yayılmış bir teşkilat yapısı var.Ve Partinin 1 belediye kaybetmeye tahammülü yok. Hedef 18 de 18.  Ayrıca Genel seçimlerde MHP ile yapılan ittifak ve neredeyse tek vücut gerçekleşen siyasi yürüyüş Zayıf yada Tartışmalı AK Parti adaylarının olduğu yerlerde Ak Parti tabanını MHP’nin  adaylarına yönlendirebilir.Buda CHP’nin % 30 ların üstüne çıkabildiği heryerde şansını arttırabilir.Tabi ittifak olursa her şeyi sil baştan yeniden yazarız.Şimdilik muallak bir konu. Bunun yanında AK Parti’de daha şimdiden merkez ilçelerin her biri için onlarca aday ismi dillendiriliyor. Eskiler, mevcut olanlar ve yenilik isteyenler arasında girişilecek bir mücadelenin sahaya olumsuz olarak yansıması  özellikle merkez 2 ilçe de iktidar partisini zor duruma düşürebilir.
 Büyükşehir belediyesi için eski bakanların adı geçse de bana göre en güçlü aday Zihni Şahin’dir. Yusuf Ziya Yılmaz’ın Milletvekili adayı olmasından sonra göreve geldiğinde herkes kendisine abi rolü biçmişti. 3 merkez ilçe belediye başkanının büyükşehir belediyesi için rekabete girip partiye kan kaybettirmemesi için böyle bir hamle yapıldığı iddia ediliyordu. 2019’a kadar emanetçi ağabeylik yapıp köşesine çekilecekti birilerinin hesabına göre. Zihni Şahin ise bir geldi pir geldi. Enerjisiyle beklentileri boşa çıkardı. Çizdiği toplumcu imajla parti ayırt etmeksizin Tüm Samsunluların saygısını ve sevgisini kazandığını söyleyebiliriz. En azından hakkında daha nefret cümlesi duymadım. Hakkında duyulan tek dedikodu Büyükşehir belediyesinde fosilleşmiş bir grubun tekerine çomak soktuğudur.Kısacası ‘iyi bir ağabeysin yola devam’ denilmesi büyük bir olasılık. 
Atakum Ak Parti Ve CHP’nin en başa baş rekabet ettiği ilçe olması sebebiyle seçimin en hareketli geçeceği ilçelerden biri olacak. Başkan İshak Taşçı’ya parti içinden rakipleri bilbordlara reklam vermek suretiyle rest çekmişken Atakum her türlü senaryoya gebe.
Başkan Genç Canik’te 3 dönemini doldurdu. Sokak Genç’i Potansiyel Büyükşehir Belediyesi başkanı adayı olarak görüyor. 
Aynı şekilde büyük ilçelerimizden Çarşamba’da 3. Dönemini tamamlamış ve kendini fazlasıyla kanıtlamış Hüseyin Dündar’da Büyükşehir için olağan adaylardan.
 En büyük ilçe İlkadım için ise mevcut Başkan Erdoğan Tok’a rakip olarak kimi eski milletvekili olmak üzere birçok ismin adı zikrediliyor. Büyük bir kitle ise Başkan Tok’un hedefinin Büyükşehir olduğunu ifade ediyor.MHP ile ittifak netlik kazanmadığı için  ve sürecin nasıl ilerleyeceği belirsiz olduğundan AK Partinin İlkadım’da rakibinin MHP’li eski başkan Necaattin Demirtaş olacağı yüksek sesle ifade ediliyor.
Duyumlarımızı ve düşüncelerimizi sıraladıktan sonra Yerel Seçimlerin dar bir merkez çevre ekseninde yaşandığını, farklı dinamikleri olduğu sürpriz isimlerle ve hamlelerle  sürpriz gelişmelere gebe olduğunu ifade edebiliriz.
İlerleyen süreçte yaşanacak gelişmeleri ve duyumlarımı aktarmaya devam edeceğim. Sağlıcakla Kalın...

Mücahit AKDUMAN