Bulut İnan Kurt

Ergenlik döneminde spor

Bulut İnan Kurt

Ergenlik dönemi nedir?

 

Ergenlik dönemi, fiziksel ve duygusal süreçlerin yol açtığı, cinsel ve psikososyal olgunlaşma ile başlayan, bireyin bağımsızlığını ve sosyal üretkenliğini kazandığı, ayrıca duygusal dalgalanmaların yaşandığı bir dönemdir.


Ergenlik hangi yaşlarda yaşanır?


Ergenliğin başlaması ve bitmesinin hangi yaşlarda olduğu konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Fakat ergenliğin buluğ çağıyla başladığı, erişkinliğe adım atmakla bittiği konusunda araştırmacılar hemfikirdir. Buluğ çağının beynin hipotalamus adı verilen bölgesinin büyümeyi sağlayan hormonu salgılamasıyla başladığı düşünülüyor. Fakat bunun gerçekte hangi zaman olduğu konusunda halen tartışmalar bulunmakla beraber,Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'in yayımladığı yeni bir araştırmaya göre ergenlik 10 ve 24 yaşları arasında yaşandığı belirtilmiştir.

Ergenlik döneminde sporun önemi nedir? Spor kişinin fiziksel ve sosyal olarak gelişmesindeki en önemli faktörlerden biridir.


Ergenlik döneminde fiziksel aktivitenin olması, spor yapmak duyguların kontrolünü sağlamaya da destek olur. Özellikle ergenlik döneminde en yoğun yaşanan duygulardan biri olan öfkenin, fiziksel enerjiye dönüştürülerek sistemden çıkmasını sağlar. Böylece öfke, yıkıcı bir hal almaz.

 

Özellikle takım sporları, ergenlik döneminde sosyal gelişimi fazlasıyla destekler. Takım çalışması, iş birliği, empati gibi duyguların gelişmesine yardımcı olur. Üstelik aynı şeyi yapmaktan keyif alan insanlarla bir arada olunduğundan iletişim becerilerini ve sosyal ilişki kurmaya dair diğer becerileri de geliştirir.

 

Ergenlik döneminde spor yapmak çocukların disiplinli çalışmasını sağlar ve bu disiplin hem spor hayatında hem sosyal hayatında hem de okul hayatında başarılı olmasına olanak sağlar.

 


Çocuklarda sorumluluk bilincini geliştirir. Örneğin antrenmanının olduğunu bilen çocuk yemek saatlerini, ders çalışma saatlerini, uyku saatini, okul ve spor çantasını hazırlamayı vb. sorumluluklar ebeveynlerinden bağımsız bir şekilde kendi sorumluluğunda yerine getirme alışkanlığı kazanır.

 


Spor yapan çocuklar sosyal çevrelerinde özgüvenli, beğenilen, saygı duyulan kişiler olarak yetişirler.

 


Spor yapmak beraberinde sağlıklı beslenmeyi de getirdiğinden bu dönemde yaşanabilecek yeme bozukluklarının ve diyabet, obezite gibi sağlık problemlerinin önüne geçilmesinde de etkilidir.

 


Ergenlikte karşılaşılabilecek fiziksel, sosyal ve psikolojik sorunları minimuma indirip, bu dönemi en sorunsuz ve en verimli şekilde atlatmak için şüphesiz ki spor önemli bir aktördür. Bir önceki yazımda da ayrıntılı olarak bahsettiğim “hangi yaşlarda hangi spor yapılmalı?” yazımda ayrıntıları görebilirsiniz. Sağlıkla ve sporla kalın.