2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya hızlı şekilde yayılan korona virüs salgını, dünyayı etkisi altına aldığı gibi ülkemizi de oldukça derinden etkilemiştir. Nitekim, ülkemizde de salgının seyrine göre çeşitli kısıtlama önlemleri alınarak insanların evlerde kalmaları istenmiştir.
İnsanların evlerinde kaldıkları süre kapsamında yeterli hareketliliğin olmaması insan bedenini oldukça olumsuz şekilde etkilemiştir.
Nitekim düzenli şekilde spor yapan bireyler, özellikle spor salonlarından, açık hava spor alanlarından mahrum kalarak evlerinde kısıtlı şekilde egzersiz gerçekleştirmişlerdir. Bu açıdan bakıldığında insanların fiziksel açıdan çeşitli değişimlere uğradıkları da şüphesiz bir gerçektir. İnsanların evlerde kaldığı bu karantina sürecinde yalnızca fiziksel değişimleri gerçekleşmeyerek çeşitli yeme alışkanlıklarında da değişimler meydana gelmiştir.
CY Performans Akademi olarak bizde bu süreçten çok etkilenip danışanlarımızla beraber bir çalışma hazırladık. Amacımız egzersizin her ne olursa olsun insanın ruhuna ve bedenine nasıl iyi geldiğini göstermeye çalışmaktır.
Tez konusu: DÜZENLİ EGZERSİZ YAPAN KİŞİLERİN COVİD-19 PANDEMİ S
ÜRECİNDEKİ BESLENME ALIŞKANLIKLARI İLE ANTROPOMETRİK PARAMETRELERDEKİ DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ
Çalışmamız CY Performans Akademi spor salonunda 14 kadın 15 erkek katılımcı ile sağlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları, Sağlıklı beslenme tutum ölçeği ile anket yoluyla belirlenmiştir. Egzersiz programı, 12 hafta düzenli fonksiyonel egzersiz programı uygulanıp antropometrik ölçümlerle takipleri sağlanmıştır.
Pandemi ile ilgili Yapılan bazı çalışmalarda ise;
Covid-19’un sebep olduğu hareketsiz yaşamla birleştiğinde günlük ihtiyaçtan daha fazla besin alımına neden olmuştur (Ankara Üniversitesi, 2020). Bu nedenle bireylerin vücut ağırlıklarının artmasına sebep olmaktadır. Bizim çalışmamızda ise bireylerin vücut ağırlıklarında düşük gözlemlenmektedir.
Karantina uygulamaları ile kişiler günlük rutinlerinden uzaklaşmış hareketsiz bir yaşam sürmeye başlamışlardır. Çalışmayan bireylerin pandemi sürecinde sürekli evde kalması pandemi ile alakalı daha fazla habere maruz kalmalarına, süreçten duydukları endişenin artmasına ve normal zamana göre daha fazla besin almalarına neden olmaktadır.
Yapılan diğer çalışmalara göre bizim çalışmamız da kişilerin vücut ağırlıklarının düşmesi
-Düzenli egzersiz yapmanın kişilerin kas kütlesini artırdığı bu da metabolizma hızını etkilediği için kilo alımının egzersiz yapmayan kişilere göre daha az olduğu görülmüştür.
-3 aylık karantina sürecini geçirip tekrar egzersiz programına başladıklarında hiçbir zaman ilk defa egzersize başlayan kişiler gibi olmadıklarını adaptasyonlarının daha kısa sürdüğünü gözlemlenmiştir.
Egzersize bakış açılarının genel olarak hayat boyu egzersiz olması karantinadan çok fazla ağırlık artışı ile gelmemelerini desteklemektedir.
-Vücut ağırlığının yağ oranına göre daha düşük olması, yağ oranının vücut ağırlığa göre daha yavaş verildiği gözlemlenmiştir.
-Aynı zamanda 3 aylık karantina sürecinde kas atrofisi yaşanmış olabileceğini de düşünülmektedir. Kas atrofiye uğrarsa vücut yağlanması fazla olmasına rağmen tartı düşebilir.
-Vücut için ideal kilo değil, ideal yağ oranı düşüncesinin önemini göstermektedir.
-Pandemi öncesi alınan çevre ölçümlerinin (bel-kalça) pandemi döneminde artmış olması egzersizin vücut sıkılaşmasındaki etkisini göstermektedir.
-Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının kontrolünde, yağ oranının iyi olmasında, metabolizma hızına, vücut sıkılığına, beslenme alışkanlığına etki etmektedir.
CY performance academy danışanlarına teşekkürler.