Feyza Koyun

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

Feyza Koyun

11 ekim Dünya kız çocukları günüydü
Kızı olanlar boy boy fotoğraf paylaşıp kızlarına methiyeler düzerken
Kızı olmayanlar “evladın kızı erkeği mi olur? Uydurma bir gün” çıkışında bulundu.
Kimi alay etti bu günle kimi abarttı kimi sessizce sevdi evladını …
Bir 11 Ekim Dünya kız çocukları gününü daha bitirdik.
Peki, neden var bu özel gün? Gerçekten uydurma mı?
Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda 2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 11 Ekim, "Dünya Kız Çocukları Günü" olarak ilan edildi.
Böyle bir gün tabi ki de kız evlat erkek evlattan daha iyidir, kızı olan daha şanslıdır demek için ilan edilmedi. Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamaktı asıl amaç.
Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere Dünya’da hala erkek çocuklarına birçok bakımdan öncelik tanınıyor. Geçmişten gelen soy devamı isteği, erkek çocuğun büyüdüğünde aileye sahip çıkacağına inanılması, kadının ikinci sınıf insan muamelesi görmesi vb. gibi inanışlar ve durumlar kız çocuğunun daha az değer görmesine sebep oluyor. Sonuç olarak da kadınlar; eğitimde, ekonomide, sosyal hayatta, iş hayatında, ailede, politikada, sanatta kısaca yaşamın her alanında geri planda kalıyor; eşitsizlikle ve tacizle mücadele ediyor.
Erken yaşta evlilik mağdurlarının yüzde doksan beşini kız çocukları oluşturuyor!
Cinsiyetinden dolayı öldürülmüş ve kayıtlara KAYIP olarak geçen Yüz Milyondan fazla kız çocuğu var!
Cinsel istismara uğrayan çocukların çoğunluğu kız!
Afrika ve bazı Arap ülkelerinde kız çocukları sünnet ediliyor!
Anne karnında cinsiyeti belli olduktan sonra Dünya’ya gözünü açamadan hayatı sonlandırılan yüzlerce kız bebek var!
Namus bahane edilerek eğitimi yarım bırakılan çocukların hepsi kız!
Tüm bu sebepler ve daha fazlası için var 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü. Önümüzde ki sene bu günü kutlayan ebeveynlere burun kıvırmak yerine kızlarıyla gurur duymalarını alkışlayıp örnek teşkil etmeleri için destek olalım. Ve kız evladımız olsun olmasın hepimiz paylaşımlarımızı bu günün anlam ve öneminin farkında olarak yapalım. Özellikle babalara daha çok iş düşüyor. Çünkü en çok erkeklerden baskı görüyor kadınlar erkek evlat için; en çok babalarının hissettirdiği değer ve sevgiyle güçleniyor kız çocukları… Böyle günlere gerek kalmadığını görebilmek dileğiyle…