Ersin Arar

CEMAL SAFİ’YE DIŞTAN BAKIŞ

Ersin Arar

Orhan Gencebay: “Cemal Safi deyince durmak lazım… Cemal Safi soyadı gibi saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü… Şiirlerini bestelemek çok zor. Çünkü o güçlü ifadeleri bozarım diye korkuyor insan… Sevgili Cemal Safi edebiyatımızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler arasında en ön safta yerini almış, yaşayan bir efsane…”


Orhan Gencebay başka bir yerde şunları söylemiştir: “Cemal Safi deyince durmak lazım… Cemal Safi soyadı gibi saf bir şiir adamı, edebiyat adamı ve insanı büyüleyen gerçek bir söz büyücüsü… Sevgili Cemal Safi’yi çocukluğumdan beri tanırım… Kardeşi Macit Safi en yakın arkadaşımdı… O bizim Cemal ağabeyimizdi, Samsun’da aynı mahallede doğduk ve yaşadık… Onun güzel sanatlara ve edebiyata olan yeteneğini ve yakınlığını o zamanlarda hissederdim… Bundan 7-8 sene önce tüm şiirleri elime geçince tarif edilemez bir şekilde etkilendim. O zamandan beri her şiirini yüzlerce defa okudum ve şuanda da aynı hazla okuyorum… Hatta hepsini bestelemek istiyorum ama kolay değil… Cemal Safi’nin şiirlerini bestelemek çok zor. Çünkü o güçlü ifadeleri bozarım diye korkuyor insan. İşte üstadın şiirlerini bu duyguyla bestelemeye çalıştım… Şimdi artık o hale geldi ki dinleyicilerimiz her kaset çalışmamda Cemal Safi-Orhan Gencebay bestelerini bekliyor… Çünkü artık onlarda benim gibi Cemal Safi tiryakisi oldular… Sevgili Cemal Safi edebiyatımızdaki gelmiş geçmiş tüm değerler arasında en ön safta yerini almış yaşayan bir efsanedir… Geç de olsa en nihayet bu kitabı yazmaya karar verdi ve bana da önsözde yer verdi, teşekkür ederim… Bu kitabı okuyanlar ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Ömrümüz yettikçe, Cemal Safi yazdıkça inşallah ben de bestelemeye çalışıyor olacağım… İlhamın bol olsun sevgili Cemal ağabeyim… En derin sevgi ve saygılarımızla…”

Zeki Müren: (Sende Kalmış adlı şiiri için) “Üstadım bu şiir benim başucu şiirim. Günde en az beş defa okuyorum, okuyor ve ağlıyorum. Bu şiirinizde sanki benim duygularıma tercüman olmuşsunuz. Gönlünüze ve kaleminize sağlık… Sevgi ve saygılarımla…”

Haşmet Babaoğlu: “Üzerinize yüklenen görsel çılgınlık ve gülünçlük içinde kazara şarkının sözlerine kulak verirseniz fena şaşırırsınız, başınız döner. Müthiş etkili, şarkının ağır, gerçekçi ve hüzünlü sözleri arasındaki uçurum sarsar insanı. Hala o şarkıda tutukluyum! Kahkahaların arasında yükselen o ağır hüzün bulutunda asılı kaldım sanki! “Ya evde yoksan”ı evde, arabada dinledim… Şiir Cemal Safi’nindi…”
Mehmet Barlas: “Cemal Safi, önemli ve değerli bir şair. Şiirlerinden bestelenenlerin sayısı yüz elliye ulaşıyor. Örneğin Vurgun’u bilmeyen var mı? Evet… Şiiri özlemişiz değil mi? Cemal Safi’nin şiirlerini derinden hatırlıyoruz…”

Emre Aköz: “Aşkınla ne garip halleri düştüm! Her şeyim tamam da bir sendin noksan! Yağmur yaş demeden yollara düştüm, İçim ürperiyor ya evde yoksan!...
Geçene akşam filmin müziklerini dinlerken takıldım kaldım bu parçaya… Ah gazete sesli olsa da dinletebilsem…”


Selahattin Duman: “Cemal Safi’yi bilmeyenler için yazıyorum… Bana göre yaşayan en büyük şairimiz… Müthiş şiirleri ve taşımları var… Uzun zamandır Cemal Safi’nin kitaplarını arıyorum, bulamıyorum…”