Feyza Koyun

SEMİZOTU 

Feyza Koyun

"Bak semizotu bu" dedi. "Aaa gercekten mi" dedim şaşkınlıkla. Pazar ya da manav tezgahı dışında ilk kez semizotu görüyordum o da bağda bahçede değil kaldırım taşlarının arasındaydı. Güneşi görebildiği ilk aralıktan çıkıvermiş sonrasında da burası benim dercesine salıvermişti kollarını. Yapraklarına dokundum fotografını çektim. Böyle zor koşullarda büyümek için verdiği mücadeleyi takdir ettim.

 

 

Bir süredir memlekette annemin evindeyim. Birçok kez geçtim yanından bu otun. Komşu teyzem bana "bak bu semizotu" demese geçip gitmeye devam edecektim. Sonrasında yanımıza gelen bir başka komşu teyze "semizotunun güzelliğine bak" dedi,diğeri "semizotu muymuş o" dedi. Oradaki otun semizotu olduğunu öğrenen de daha önce bilen de dokunarak ya da konusarak ama hep sevgiyle selamladılar bu güzel otu. 

 

Eve gelip fotografına bakarken gördüğü ilgiyi düşündüm. Onun gibi irili ufakli bir çok ot olmasına rağmen neden sadece o dikkat çekmişti? Çünkü tanınıyordu,ismi biliniyordu,bir işlevi vardı. Diğer otlar belki ondan daha faydalıydı ama adı olan ünü olan oydu. Diğerlerinin üzerine basmakta sakınca görmeyenler semizotuna basmamak için itina gösteriyordu. Diğerleri belki o iki taşın arasından çıkmak için daha büyük bir mücadele veriyordu ama semizotu takdir görüyordu. Çevresindeki cılız otlardan daha heybetli daha göşterişliydi. Sırf bunun için bile ayrıcalıklı davranılıyordu ona. Oysa sadece keşfedilme şansı olmuştu semizotunun. En az onun kadar yararlı,ondan çok daha kıymetli otlar keşfedilmeden  tadılmadan hatta isimleri bile duyulmadan hak ettikleri değeri göremeden yaşam mücadelelerine devam ediyorlardı. 

 

Hepsine yetişmenin mümkün olmadığı aşikar ama yine de çevremize bakarken, bir emeği değerlendirirken bir yetenekle karşılaştığımızda, bir mücadeleye tanık olduğumuzda, ismini sormadan takdir edebilsek ve görünen gücüne ya da arkasındaki görünmeyen güce bakmadan sadece içindeki güce saygı duyabilsek daha çok faydalı otun bilinmesine ve kendini göstermesine destek olmuş olurduk. 

 

Onlar yeşerip büyüdükçe bize kattıkları güzelliklerden,yeniliklerden,iyiliklerden biz de yeşillenip,çiçekleniriz ve bir başkasının yeşermesine vesile oluruz sonrası bahar bahçe...