Mustafa BİLİK

Ah bir de düzgün planlayabilsek

Mustafa BİLİK

Samsun birçok şehri kıskandıracak, Allah’ın verdiği nimetlerle süslediği, birçok avantajı bünyesinde barındıran harika bir şehir.

 

Evet, Samsun bu potansiyelini yansıtacak bir gelişmişlik düzeyinde değil. Ama burada suç Samsun’un mu yoksa planlamaları yanlış yapanların mı?

 

Mesela deniz, hava, kara ve demiryolu olmak üzere dört ulaşım aksına sahip Samsun’un bir türlü istenen gelişmişliği yakalayamamasında suçlu kimdir? Allah tüm nimetleri vermiş ama biz insanlar bunu yeterince kullanamamışız.

 

Mesela komşumuz Ukrayna ve Rusya ile aramızda bir yolcu gemisi seferi yok. Eskiden İstanbul’a yolcu götüren bir vapur seferi varmış ama günümüzde denizyolu ile Samsun’da seyahat etmek mümkün değil. Ama Rusya’ya her sene boş koltukların parasını ödeyerek uçak seferi koymaya çalışıyoruz. Yıllardır denediğimiz bu metottan sonuç alamasak da istikrarlı biçimde deniyoruz.

 

Doğu Karadeniz ise bu uçak seferlerini Körfez ülkelerine yönelik yaptı. Şuanda Doğu Karadeniz’e gelip gezmeyeni Arap’tan saymıyorlar.

 

Hava yolu ile ilgili bir diğer konu da; Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve iş adamları tarafından dile getirilmiş "İş dünyası olarak beklentimiz İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya hatlarına direkt, düzenli ve makul saatlerde uçak seferleri planlanmasıdır" denilmişti.

 

Demiryolu ile Samsun’dan Sivas’a gitmek mümkün en azından. Ama mesela bir hızlı tren konusu var. Yıllardır yılan hikayesi oldu. Baksanız güzergahlar belli duraklar belli. Ama şimdilik sadece vaatler var. 

 

Mesela tarım arazisine planlanan Lojistik Köy. Samsun Tekkeköy’e inşa edilen 50 milyon euro maliyetli ‘Lojistik Köy’ projesine köylülerin açtığı davada iptal kararı çıkmasının ardından Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava da sonuçlandı. Mahkeme, inşaatın 1. sınıf tarım arazisine yapıldığını belirterek yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

 

Mesela Çiftlik Caddesi’nin yeniden trafiğe açılması konusu. Alışveriş miktarının düşmesi acaba Cadde AVM konseptinin düzgün planlanmamış olmasından mı yoksa araç trafiği ile mi alakalı? Şimdilerde değişen ticaret dünyasını ve AVM alışkanlıklarını görmezden gelip caddeyi trafiğe açtığımızda ve esnaf değişen bir ticaretin olmadığını gördüğünde suçu kime atacak? Şuanda suçlu nasıl olsa bulundu.

 

Şimdi de yeni bir konu; Canik'te Hacıismail Mahallesi sakinleriyle buluşan Büyükşehir Belediye Başkanı Demir, "Türkiye'nin en güzel teleferiklerinden birini Canik'e inşa edeceğiz" deyiverdi.

 

Benim kendisine bir kardeşi, bir vatandaş olarak naçizane önerim şudur. Bunu günübirlik siyasetle değil. Gelin güzelce etraflıca planlayarak Samsun’a gerçek manada turist çekecek bir proje olarak yapın.
Mesela Ordu buna çok güzel örnek. Boztepe’ye çıkmaya meraklı değiliz ama Ordu’ya gidildi ise o teleferiğe binilecek.

 

Bence Ordu’ya çok şey katan bir projedir. Biz de bunu gerçekleştirebiliriz.
Ordu’nun Boztepesi varsa bizim Kocadağ’ımız var. harika bir seyir terası manzarasına sahip bu yere Atakum’dan bir teleferik planlamak Samsun için zor olmasa gerek.

 

Elbette siyasi etkenler işin içine girmezse. Kastım Canik’in AK Partili Atakum’un ise CHP’li belediye olması. Ama Mustafa Demir’i tanıdığım kadarı ile bu tür siyasetten uzak durmaya çalışan toplumun tüm kesimini kucaklayan bir kişiliği var. O nedenle Atakum’a yapılabilecek bu projeye sıcak bakacaktır.