Doç. Dr. Muhammet Şükrü Paksu

ÇOCUĞUNUZUN BAĞIŞIKLIĞINI GÜÇLENDİRİRİN

Doç. Dr. Muhammet Şükrü Paksu

Güçlü bir bağışıklık sistemi için temel gereksinimlerin dengeli beslenme,kaliteli uyku,temiz hava, kaygı ve stresten uzak mutlu bir ruh hali olduğunu belirten VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Şükrü Paksu, ailelere önemli bilgiler verdi.

 

Doç. Dr. Paksu “Güçlü bir bağışıklık sistemi için temel gereksinimleriz temiz hava, bol güneş, kaliteli uyku, dengeli beslenme, kaygı ve stresten uzak mutlu bir ruh halidir. Bunun için;
çocuğunuzun güleceği, eğlenip mutlu olacağı ortamlar oluşturun. Onu kaygı ve stres oluşturan uyarılardan uzak tutmaya çalışın. Çocuğunuzla olabildiğince fazla oyun oynayın. Her fırsatta ona sarılın. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği tartışılmaz olarak kabul edilen tek gıda anne sütüdür. Çocuğunuza ilk altı ay sadece anne sütü verin ve onu iki yaşına kadar emzirin” dedi.

SİGARADAN UZAK TUTUN, AÇIK HAVAYA ÇIKARIN

 

“Çocuğu kalabalık ve rutubetli ortamlardan uzak tutun” diyerek aileleri uyaran Doç. Dr. Paksu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bulunduğu ortamı sık aralıklarla havalandırın. Çocuğunuzu sigara dumanına maruziyetten koruyun. Çocuğunuzu sık sık açık ortamlara çıkarın ve güneş ışınları ile yeterli miktarda temas etmesini sağlayın. Kapalı mekânlarda ve cam arkasından temas eden güneş ışınlarının yararının sınırlı olduğunu unutmayın” dedi.

SIK ARALIKLARLA BANYO YAPTIRIN

 

Doç. Dr. M. Şükrü Paksu ailelerin, çocuğun hayat düzeni ve biyolojik ritminin oluşmasına yardımcı olması gerektiğini belirterek, “Onun uyuma, uyanma, beslenme ve oyun saatlerinin mümkün olduğunca düzenli olmasına dikkat edin. Çocuğunuzun uyku kalitesini yükseltin. Uyuduğu ortamın havasının temiz, ısısının uygun, gürültüsüz ve ışıksız olmasına dikkat edin. Yatak, yastık ve yorganını çocuğunuzun rahat edeceği şekilde düzenleyin. Çocuğunuzun el, vücut ve diş temizliğine özen gösterin. Olabildiğince sık aralıklarla banyo yaptırın” diye konuştu.

OYUNCAKLARINI TEMİZLEYİN, SU İÇİRMEYİ İHMAL ETMEYİN

 

Doç. Dr. Muhammet Şükrü Paksu, vücudun diğer tüm hücreleri gibi bağışıklık sistemi hücrelerinin de enerji için besin kaynaklarına gereksinim duyduğunun altını çizdi. Bağışıklık sisteminin etkin olarak fonksiyon görebilmesi için çocuğun tüm besin kaynaklarından yeterli ve dengeli olarak tüketmesi gerektiğini belirtti. Dr. Paksu, “Su, hücrelerin tüm fonksiyonları ve zararlı maddelerin vücuttan atılımı için gereklidir. Çocuğunuzun günlük yeterli miktarda su tüketmesini sağlayın. Tuvalet eğitiminde temizliğe özel önem verin. Çocuğunuzun başkaları ile ortak kullandığı oyuncak ve eşyaları sık aralıklarla temizleyin. Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın en kolay ve başarılı yollarından birisi aşılamadır. Çocuğunuzun aşılarını zamanında ve eksiksiz olarak yaptırın. Çocuğunuz için antibiyotikler başta olmak üzere gereksiz ilaç kullanımından kaçının” diye konuştu.