Dr.M.Emin DİNÇÇAĞ

Çekül Turizme Rehberlik ediyor

Dr.M.Emin DİNÇÇAĞ

Turizm, bacasız sanayi olarak ülkelerin en önemli gelir kaynaklarındandır.Günümüzde,gezmek,görmek, öğrenmek,yemek içmek turistin en çok arzu ettiği şeylerdir.Ülkemiz,gerek coğrafi konumu,gerekse tarihi birikimi itibarıyla turizm için dünyada en elverişli,en şanslı ülkeler arasındadır.
Ancak bu turizm pastasından hakkımız olan geliri alabiliyor muyuz ? Asla,alamıyoruz,bunun pek çok nedeni vardır : Turizm günümüzde çok yatırım isteyen,özellikler isteyen,turistin,gezginin istek ve taleplerini hakkıyla karşılaması zorunlu bir alandır ve bu alanda inanılmaz bir rekabet vardır.Yine reklam ve tanıtım da turizm sektörünün kazandırabilmesi ve daha çok istihdam sağlayabilmesi için şartlar arasındadır.
Antalya,İstanbul ve diğer turizm beldelerimiz bu konuda üzerlerine düşenleri yapıyorlar ancak 2016 yılında,ülkemiz en çok turist çeken ülkeler arasında yerini korumasına rağmen turizmde elde edilen gelirimizin düştüğü görülmektedir.Bu kabul edilemez bir durumdur.Hem insanları ülkende misafir et,hem ihtiyaçlarını karşıla hem de para kazanma !
Konunun bu kısmı ve alınması gereken tedbirler ilgililerce inanıyorum ki alınacaktır ve çözüm sağlanacaktır. Çünkü laf olsun diye ülkede milyonlarca insanı ağırla ve bu konuda ekonomik kazançlarınız istediğiniz gibi olmasın , bu üzücü bir durumdur.
Turistler gittiği ülkelerde farklı yerler görmek ,farklı tadlar almak,farklı bilgiler öğrenmek ister,Ülkemiz bu anlamda tarihi yapısı ve coğrafyası olarak turizmin gelişeceği ender ülkelerdendir ancak,tarihi mirası yeterince koruyamadığımız,anlatamadığımız,reklam adı verilen post modern dünyanın en önemli iletişim yolunu yeterince kullanamadığımız için turizm sektöründe istediğimiz verimi alamıyoruz.
ÇEKÜL,ülkemizde kültürel mirasın korunması konusunda önemli ölçüde farkındalık yarattı.
Kentlerimiz tarihi değerlerini,kültürel mirasını koruma,ortaya çıkarma ve tanıtma konusunda son 20 yılda önemli mesafeler katetti.
Samsun'da,müzelerin açılması,tarihi binaların restorasyonu bu alanda atılmış önemli adımlardır. Deniz,kum ve güneş turist çekmeye yetmiyor,artık anladık !
Otantik kültür,organik beslenme,Türk Mutfağı,yerel lezzetler,bozulmamış doğa,yerel kültür ve geleneksel miras,somut olmayan kültürel birikimler gelecekte de turistin aradığı ve bizim de gelecekte turist için cazibe alanı olabilecek değerlerimizdir.
Tarihimizi ve kültürel değerlerimizi koruyarak,dünyaya tanıtarak,yerel lezzetlerimizi ve yerel yaşamımızı bozmadan turiste anlatabilirsek gelecekte turizm pastasından hak ettiğimiz payı alabileceğiz.
Turist dünyada çok olan şeyler yerine size ait olan ve bilmediği kültürü ve değerleri görmek ve yaşamak için geliyor.
Tarihimizi ve kültürel değerlerimizi korumak ve özgün turistik değerlerimizi öne çıkarmak zorundayız.