Piezo rinoplasti nedir?

Piezo rinoplasti basitçe ultrasonik rinoplastinin teknik adıdır.

Prof. Dr. Özgür Kemal: Piezo rinoplasti basitçe ultrasonik rinoplastinin teknik adıdır. Bu yöntemde kemikler ultrasonik bir aletle şekillendirilir ve kesilir. Bu sayede osteotom denilen aletlere oranla daha az travma ve doku hasarı oluşur. Piezo cihazı, ultrasonik enerjiyi, etrafındaki yumuşak dokuya zarar vermeden direk olarak kemiğe aktarır. Bu sayede yumuşak dokularda ödem, şişlik ve morarma azalır. Cihazın kemiklere şekil verme özelliğinden dolayı, kıkırdak dokuda değişiklik yapılması gereken veya kemik dokuda değişiklik yapılmayacak olgularda piezo yöntemini kullanmak olanaksızdır. Örneğin sadece burun ucunu içeren bir cerrahi yapılacak ise piezo kullanılamaz.

Neden bütün cerrahlar piezo yöntemini kullanmıyor?
Bir ameliyatın yapılması için bir çok farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerin birbirine olan üstünlükleri tartışılabilir. Ayrıca her cerrahın kendine has cerrahi yaklaşımı vardır. Kolay anlaşılması adına, her cerrahın kendine has yoğurt yiyişi vardır demek mümkündür. Dolayısı ile bazı cerrahlar piezotom teknolojisini kendi standart rinoplastilerinde kullanmak istemeyebilir. Ayrıca, piezo ekipmanının ameliyat başına maliyeti vardır. Dolayısı ile klasik cerrahiye oranla daha pahalıdır.

Piezo rinoplastinin iyileşme süreci nasıl?
Genelde rinoplasti ameliyatlarından sonra, gerek piezo, gerek ise klasik cerrahide ameliyat sonrasında ağrı azdır. Piezo cerrahisi sonrasında da ağrı ya çok az olur, ya da hiç olmaz. Morarma ise klasik cerrahiye oranla oldukça azdır.

Piezo Ameliyatının Riskler nelerdir?
Piezo kullanılarak yapılan rinoplastinin riskleri ile, klasik rinoplastinin riskleri aynıdır. Cihaz kullanımı sonrasında risk artışı görülmez.

https://www.drozgurkemal.com/piezo-rinoplasti-nedir--909