EYT'de bir ayrıntı daha! İşte merak edilenler

EYT'de bir ayrıntı daha! İşte merak edilenler

Yaklaşık 1.5 milyon kişinin merakla beklediği EYT'de bir ayrıntı daha netleşti.

Düzenlemenin kabul edilmesiyle birlikte emekli olduğu halde çalışmaya devam edeceklerin işverene sigorta maliyetlerinde indirim yapılacak. İşte detaylar..

1.5 milyon EYT'li yılbaşında emekli olacak. Emekli olduktan sonra çalışma hayatının içerisinde kalıp prim ödemeye devam edecekler. Bakan Bilgin sosyal güvenlik destekleme primi üzerinden primlendirilen emeklilere 5 puanlık indirim teşviği geleceğinin işaretini verdi.
5 puanlık teşvik primi normal standartlarda 4A çalışan yani SSK'lı çalışan personellerde kesintiler işçiden yüzde 15 kesiliyor. İşverenden yüzde 22.5 kesiliyor. Toplamda yüzde 37.5 prim kesintisi var.

Hazine tarafından gerekli şartlar sağlanırsa yüzde 5 prim indirimi alıyor ve işveren maliyeti yüzde 17.5'e indirmiş oluyor. Emekli olup da çalışma hayatı içerisinde kalırsa emekliden sosyal güvenlik destekleme primi kesiliyor.

İŞVEREN ÜZERİNDEKİ PRİM YÜKÜ HAFİFLEYECEK

Bunda işçiden yüzde 7.5, işverenden yüzde 24.5, toplamda işverenden yüzde 32'lik prim kesintisi var. Buraya da teşvik gelirse buradaki 24.5, 19.5'e düşüp işverenin üzerindeki prim yükü hafifleyecek.

İşverenlerin prim bildirgesini yasal kanuni süre içerisinde vermesi lazım. Sigorta primiyle ilgili SGK'ya borcunun olmaması lazım, ilgili dosyada idari para cezası almaması lazım. Sahte ve kayıt dışı çalışanın olmaması lazım.

YÜZDE 5 PRİM İNDİRİMİNİN MALİYET NE KADAR?

2022 senesinde yüzde 5'lik teşvik 323 lira 51 kuruşa tekabül ediyor. Bunun üst rakamı olan 7.5 katına kadar çalışan personelde 2 bin 426 lira 63 kuruşluk rakama ulaşıyor.

EYT'li çalışanlara prim indirimine yönelik değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, milliyet.com.tr'ye şu açıklamaları yaptı:

'İŞVEREN DÜZENLİ YATIRIRSA SİGORTA PRİMİNDE YÜZDE 5 İNDİRİM SAĞLANIYOR'

"Bununla alakalı emekli olan vatandaşlarımıza işverenlerce, işveren sigorta primi yerine Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) yatırılacak. Normal şartlarda SGDP sigorta priminden 1 puan daha düşük seviyede. Ancak normal şartlarda sigorta primi işverence düzenli yatırılırsa devlet yüzde 5 indirim sağlıyor.

Ancak işverenlerin Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemelerinde yüzde 5 indirim bulunmuyor.

'TÜM EMEKLİLERE YÜZDE 5 İNDİRİM SAĞLANABİLİR'

İşverenler EYT'lilerin de emekli olmaları halinde sigorta primlerinde yüzde 5 indirim alınmasını söylüyor ancak düzenleme yapılacaksa kanuni bir düzenleme getirilerek. Emekli olanları çalıştıran tüm işletmelerde yüzde 5'lik indirimin yapılması sağlanabilir.
Buna ilişkin bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu sadece EYT kapsamında değerlendirilemez.

5 puanlık indirimin emeklilere uygulanması yeni gündeme geldi. Aslında bakılırsa işverenler sadece EYT kapsamındakilere uygulansın diyor ancak bu anayasada eşitlik ilkesine aykırıdır. O sebeple bu düzenleme yapılacaksa bütün emeklileri kapsayacak şekilde yapılmalıdır.

KIDEM TAZMİNATIYLA İLGİLİ İŞVERENE DESTEK VERİLEBİLİR Mİ?

Kıdem tazminatı normal şartlarda her yıl başında işverence fona ayrılması gereken bir tutardır. Uygulamada hiçbir işveren bu fonu ayırmıyor. Ancak emeklilik günü geldiğinde eğer şartlar sağlanıyorsa kişinin emekli olma hakkı var ve işverenin de bu kıdem tazminatını ödeme zorunluluğu bulunuyor.

EYT kapsamında toplu bir emeklilik söz konusu olduğu için işverenler toplu şekilde kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacaklar. Şu anda enflasyonist ortamın yavaşladığını görsek de finansal erişimde bazı zorluklar bulunuyor.

'KREDİ DESTEĞİ VE TAKSİT İMKANI SAĞLANABİLİR'

Bu kapsamda işverenlerin devletimizden bazı istekleri var. Kıdem tazminatının ödenebilmesi için bankalarda kredi desteği ya da bizim görüşümüze göre EYT ile ilgili çıkacak kanuna bir madde eklenerek kıdem tazminatı sadece bu sefere mahsus ödemesinin yasal taksitlere bölünme imkanı sağlanabilir. Buna ilişkin bir düzenleme yapılmasını bekliyoruz."