KÖTÜ AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

KÖTÜ AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Diş renklenmelerinin çocuklarda sosyal ve psikolojik sorunlara yol açarak özgüven kayıplarına sebep olabileceğini belirten Uzm. Dt. Yeşim Sağır, 'Çocuklarda dış kaynaklı diş renklenmeleri hem süt hem de daimi dişlerde görülebilmektedir' dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Diş Hekimliği Kliniği'nden Uzm. Dt.Yeşim Sağır, çocuklarda diş renklenmeleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

KÖTÜ AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Diş renklenmelerinin, çocuklarda sosyal ve psikolojik sorunlara yol açarak özgüven kayıplarına sebep olabileceğine dikkat çeken Uzm. Dt. Yeşim Sağır, "Çocuklarda dış kaynaklı diş renklenmeleri hem süt hem de daimi dişlerde görülebilmektedir. Dış kaynaklı renklenmelerin etiyolojisinde kötü ağız hijyeni, demir preparatlarının kullanımı ve kromojenik bakteriler yer almaktadır. Kromojenik bakteriler, çocuklarda diş yüzeyinde siyah/ kahverengi, yeşil, turuncu veya mavi gibi renklenmeler oluşturabilmektedir" şeklinde konuştu.

GENELLİKLE SÜT DİŞLERİNDE GÖRÜLÜR

Ebeveynlerin çocuk diş hekimlerine en çok başvurduğu renklenmelerin genellikle süt dişlerinde görülen siyah renklenmelerden olduğunu söyleyen Uzm. Dt. Yeşim Sağır, "Bu renklenmelere yol açan kromojenik bakterilerin birçoğu demir varlığında büyüdüğü için, demir preparatı kullanan çocuklarda renklenme olasılığı artmaktadır. Bu ilaçların kullanımı sonrası, demire ihtiyaç duyan kromojenik bakterilerin kolonizasyonunu azaltabilmek için, ağzın su ile çalkalatılması ve diş yüzeylerinin temizlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Çocuklardaki dış kaynaklı diş renklenmelerinin tedavileri için genellikle polisaj işlemi yeterli olduğunu söyleyen Uzm. Dt. Yeşim Sağır, "Polisaj işlemi fırça ve pat yardımı ile yapılmaktadır ve çocuklar hiçbir şekilde ağrı hissetmemektedir. Zaman zaman çürük görüntüsü ile karıştırılabilen diş renklenmelerin sebebinin belirlenmesi, tedavisi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda en kısa zamanda bir çocuk diş hekimliği uzmanına danışılması gerekmektedir" diyerek açıklamalarını sonlandırdı.