Maymun çiçeğine karşı el hijyenine dikkat edin

Maymun çiçeğine karşı el hijyenine dikkat edin

Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, maymun çiçeği virüsü hakkında bilgilendirmede bulundu.

Maymun çiçeği hastalığının hayvanlardan insana geçen bir viral hastalık olduğunu ifade eden Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Mustafa Sünbül, uyarılarda bulundu.

 

ÖLÜM RİSKİ YÜZDE 5'İN ALTINDA

 

Klinik bulguları geçmişte çiçek hastalıklarında görülen belirtilere benzer olup daha hafif seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Sünbül, şu bilgileri paylaştı:

 

"Hastalık ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde tespit edilmiştir. Orta ve Batı Afrika'da ülkelerinde hastalık daha sık görülmektedir. Bu bölgelere seyahat eden insanlar ve satılan yabani hayvanlar aracılığıyla da diğer bölgelere yayıldığı düşünülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 15 Aralık 2021 ile 1 Mayıs 2022 tarihleri arasında Kamerunda 25, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 6, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1.238, Nijerya'da ise 46 vaka bildirilmiştir. Son günlerde Afrika dışında birçok ülkede Maymun çiçeği hastalığı saptanmıştır. 13-21 Mayıs 2022 tarihleri arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Portekiz, İspanya, İsveç, İngiltere ve ABD'de 92'si laboratuvar olarak doğrulanmış, 28'i şüpheli hasta bildirilmiştir. Hastalıktan ölüm oranı yüzde 5'den daha düşüktür. Ülkemizde henüz hastalık bildirilmemiştir."

 

İYİ PİŞMEMİŞ ETLERDEN DE BULAŞABİLİR

 

Virüsün nasıl bulaştığı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır. Kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat bu süre 5-21 gün arasında değişmektedir. Hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaş olabilir. Bir diğer bulaş yolu ise cinsel temastır. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresi risk altındadır" diye konuştu.

 

DÖKÜNTÜ 1-3 GÜN SONRA BAŞLIYOR

 

Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezelerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntünün başlıca belirtileri oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar. Gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Deriden şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde kendini gösterir. Belirtiler 2-4 hafta kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer. Hastalık için kullanılabilecek etkin bir tedavi yoktur. Daha çok semptomlara yönelik tedavi yapılır. Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" bilgisini verdi.

 

EL HİJYENİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİ

 

Prof. Dr. Sünbül, Maymun Çiçeği hastalığından korunma yolları hakkında şunları söyledi:

"Korunmada hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır. El hijyenine özen gösterilmelidir. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak veya ölü hayvanlardan uzak durmak tavsiye edilmektedir. Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir."