Yalı Kafe ihaleye çıkıyor! Tarih belli oldu

Yalı Kafe ihaleye çıkıyor! Tarih belli oldu

Atakum'daki tartışmalı Yalı Kafe ve Restoran yenileme projesinde ihale zamanı geldi. Büyükşehir Belediyesi, Yalı Kafe'nin, Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe olarak düzenlenmesine ilişkin ihaleye çıktı.

Atakum Belediyesi resmi alan kullanımında olanYalı Kafe ve Restoran'ın, Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe olarak düzenlenmesine ilişkin projede ihale zamanı geldi. Denizevleri Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren, mülkiyeti daha önce İller Bankası'nda olan ve 31 Mart yerel seçimleri sonrasında Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne geçen Yalı Kafe ve Restoran'da yapılması planlanan proje için düzenleme ihalesine çıkıldı.

2019'DA KARARA BAĞLANDI

Aralık 2019 gerçekleştirilen Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 27 birleşimi birinci oturumunda, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın Atakum ilçesi Denizevleri Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı üzerinde yar alan Yalı Kafe ve Restaurant'ın bulunduğu alanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe olarak düzenlenmesine ilişkin teklifi de karara bağlandı.

BAŞKA YER TEKLİFİ KABUL GÖRMEDİ

Süreç devam ederken, Atakum Belediyesi'nin İller Bankası'na Yalı Kafe ve Restoran için başka bir yer verme teklifi kabul görmedi.

YIKIMA TEPKİ VE REFERANDUM ÇAĞRISI

Meclis kararı üzerine söz konusu tesisin bulunduğu alanda sökme ve yıkım işlemleri yapılırken, Atakumlular karara ve işlemlere tepki gösterdi. Yıkım işlemleri yapılan Yalı Kafe ve Restoran önüne eylemler dahi gerçekleştirilerek, referandum çağrıları yapıldı.

BAŞKAN DEVECİ DAVA AÇTI

Öte yandan Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin söz konusu yıkım işlemine dava açtığı kamuoyunca biliniyor.

CHP'Lİ MECLİS ÜYELERİNDEN DAVA

Ayrıca, 5 bin 654 metrekarelik inşaat alanı ve 3 katlı yapının yapılmasını öngören imar planı değişikliğini, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan ve diğer meclis üyesi Hasan İpek yargıya taşıdı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran CHP'li meclis üyeleri, son imar planı değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasını talep etti. CHP'li üyeler mahkemeye sundukları dava dilekçesinde, söz konusu imar planı değişikliğinin imar hukukuna, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olduğu savundu.

BAŞKAN DEMİR ELEŞTİRİLERİ YANITLADI

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, eski Yalı Kafe alanında inşa edilecek projenin detayları ile ilgili şu bilgileri vermişti: "Çok farklı bir proje. Atakum' dan Türkiye'ye Samsun'un çok önemli bir marka değeri olacak proje. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliği ile 7'den 70'e yerli yabancı herkes oradan geçecek. Nefes alacak. Botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz. Siz buna beton yığını diyemezsiniz. Çok farklı bir konsept. Bunu alanında çok iyi bir mimari gurup çalışıyor. Haziran sonu gibi uygulama projesi geliyor. Yıl sonuna kadar da ihale edeceğiz. Tam bir ahşap ağırlıklı. Ne var burada; kitap kafe, sergi alanları, sanat faaliyetlerinin icra edileceği mekan, restoran kısmı var. Toprak ve yeşille uyumlu bir proje olacak."

İHALE DETAYLARI BELLİ OLDU

Aylarca Samsun ve Atakum ilçesinin gündeminde olan proje ile ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ihale duyurusu yaptı. 'Samsun Büyükşehir Belediyesi Kitap Kafe ve Çevre Düzenlemesi Yapılması' başlıklı ihale ilanında; "Kütüphane Binası (3 katlı), Sergi Salonu Binası (3 katlı) ve Kafe-Restaurant Binası (2 katlı) olmak üzere yaklaşık 5 bin 350 metrekare Betonarme üst yapı inşaatı ve 5 bin 727 metrekare çevre düzenlemesi işi' detayları verildi. Yalı Kafe ve Restoran'ı dönüştürecek ihale (Açık Usullü), 21 Şubat 2022 tarihinde saat 10:30'da Samsun Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı İhale Servisi'nde gerçekleştirilecek.