Anahtar İsim Ertuğrul Sağlam

Anahtar İsim Ertuğrul Sağlam

Samsunspor'da başarıyı getirecek anahtar isim Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam olarak görülüyor.

Samsunspor'da Play Off öncesinde başarıyı getirecek anahtar isim Teknik DirektörErtuğrul Sağlam olarak görülüyor. Bu konuda samsunspor.biz üyelerinden Tactician'ın analizini paylaşıyoruz:


"Eleştirilerin merkezinde Ertuğrul Sağlam var. Stres seviyesinin çok üst seviyede yaşandığı bir lig maratonu geride kalırken, Bursaspor ve Beşiktaş günlerinden de aşina olduğunu düşündüğüm camia baskısını bu sezon da en derinden yaşadı Ertuğrul Sağlam. Dahası, tepesinde Demokles'in kılıcı ile bekleyen, her istediğini tartmadan söyleyebilen zor bir başkan profili vardı. Geçen sezon kendisine yöneltilen eleştiriler, alınan galibiyetler nedeni ile nispeten daha cılız idi. Fakat bu sezon, özellikle kritik maçlarda alınan skorlar ve sezon geneline hakim olan keyifsiz oyun, eleştirilerin giderek büyümesini de beraberinde getirdi.

Bir çoğunuz görmüşsünüzdür; klasik bir kaygı(stres) - başarı grafiği vardır. Stres seviyesi belli noktaya kadar başarıyı tetikleyen bir etmen iken, o belli noktayı geçtikten sonra başarıya engel olan bir pranga haline geliverir. Bizim gibi camialarda bu stresi yönetebilmek gerçekten önemli bir maharet gerektiriyor. Bu konuda Yüksel Yıldırım'ın da hocaya yardımcı olmadığı aşikar. Uzun süreli teknik direktör birlikteliklerine sürekli Ferguson örneği verildiği için söylüyorum (hatta Yüksel Yıldırım da Ertuğrul Sağlam için Samsunspor'un Ferguson'u olacak demişti); Ferguson'un Manchester United'ın başında geçirdiği ilk 3-4 yılına dönüp baksınlar. Kaç kere ipten dönmüş, ligi nerelerde bitirmiş.

Ben henüz ikinci ligde iken dahi Ertuğrul Sağlam ile uzun vadeli gidilemeyeceğini hatta birinci ligde dahi sorgulanmaya başlayacağını görmüş ve yazmıştım. Fakat geldiğimiz noktada, hoca ile alakalı yapılan eleştirileri ve değerlendirmeleri play-off sonrasına bırakmak inanın en doğrusu. Böylesi bir stresi yönetebilmek hiç kolay iş değil. Taner Taşkın'ın kredisinin iyice azaldığı bir dönemde, içinde bulunduğu gergin ruh hali nedeni ile Eyüpspor'lu oyuncunun tac atarken elindeki topa yaptığı hamleyi gözünüzün önüne getirin, yada İrfan Buz'un henüz mağlup dahi olmamışken şehirden kaçışını anımsayın. Daha eskiye gidersek, iyi futbola rağmen kötü skorlar alındığında ortaya çıkan eleştirilere Osman Özköylü'nün nasıl tepki verdiğini ve tüm kontrolü kaybettiğini hatırlayın.

Kısa vadeli planlar ve yükseltilen beklentiler de bugün gelinen duruma çanak tuttu. Hiç bir ağaç bir günde yetişmiyor. Yönetimin de artık bu bilinçle hareket etmesi, uzun süreli ve kalıcı planlar yapması gerekiyor. Yoksa her baharda ekilen ve yazın verdiği sebzelere müteşekkir olarak kışın topaktan sökülen sebze fidelerinden farkımız kalmaz."