Samsun üvey evlat mı?

Samsun üvey evlat mı?

İlave 6 puanlık bölgesel sigorta prim teşvikinin süresi 31 Aralık 2021'e kadar uzatıldı. Sigorta prim teşviki süresinin uzatıldığı iller arasında Karadeniz'in tüm illeri yer almasına karşın Samsun yer almadı.

Samsun haber -Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 51 il ve 2 ilçede üretim ve istihdamı artırmak içinsigorta prim teşvik süresinin Cumhurbaşkanlığı kararı ile yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararını paylaşarak, "51 il ve 2 ilçemizde üretim ve istihdamı artırmak için 5510 sayılı Kanun’daki 5 puanlık indirime ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden ilave 6 puan olarak uygulanmakta olan sigorta prim teşvikinin süresi, 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılmıştır" ifadelerini kullandı.

SAMSUN LİSTEDE YOK

Uzatma kararı, 51 il ve 2 ilçeyi kapsayacak şekilde 1 Ocak 2021'den itibaren yürürlüğe girdi. Uzatma kararının uygulandığı 51 il ve 2 ilçe arasında tüm Karadeniz olmasına karşın Samsun yer almadı. Samsun'un sahipsizliği üvey evlat muamelesinden kurtulamamasına ve bir çok alanda kayıp yaşamasına sebep oluyor.

Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla, 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6486 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesine eklenen fıkra ile, 1 Ocak 2013 tarihinden geçerli olmak üzere 5 puanlık sigorta primi Hazine desteğine ilave olarak prime esas kazanç alt sınırı üzerinden 6 puana kadar ilave prim indiriminden yararlandırma, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna (Cumhurbaşkanına) yetki verilmişti.

Bakanlar Kurulunun 30/5/2013 tarihli ve 2013/4966 sayılı kararıyla da, ilave 6 puanlık işveren hissesi sigorta primi teşvikinin uygulanacağı yerler ve uygulama süresi belirlenmişti.

Teşvik kapsamına giren yerler

İlave 6 puanlık işveren hissesi sigorta primi teşvikiden aşağıdaki listelerde yer alan yerlerde 5 puanlık prim indiriminden yararlanıp, 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerleri yararlanmaktaydı.

Samsun üvey evlat mı?