Haftanın Kitabı - El Diego

Haftanın Kitabı - El Diego

Haftanın kitabında sizlere geçtiğimiz günlerde vefat eden, dünyanın en büyük futbolcularından Diego Armando Maradona'nın otobiyografisi olan El Diego'yu tanıtacağız.

El Diego, Maradona'nın kendi hayatını anlattığı ve yazıya geçirttiği kitabı. Türkiye'de 2006 yılında yayımlanan kitap için yazılacakların belki de pek bir anlamı kalmadı. Çünkü, Maradona öldü!

Aslında Maradona ile birlikte ölen milyonlarca insanın çocukluğu oldu. 1970-80 yılları arasında doğan her futbolsever için, dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsun, Maradona bambaşka bir isimdi. Bugün Arjantin'de ve Napoli'de, sanki her evde bir cenaze varmış gibi hissediyor insanlar. Ama sadece orada değil, işte Türkiye'de de, üzgün olan o kadar çok insan var ki!

Maradona saha içerisinde bambaşka bir adamdı. Saha dışındaki hayatında büyük yanlışları vardı. Kendisi de bunları kabul ediyordu zaten. Kitapta da bunlardan, kendini haklı çıkararak bahsediyor.

Maradona şunun için en büyük futbolcudur: Şampiyon olamayacak iki takımı şampiyon yapmıştır. Arjantin ve Napoli... Yani her şeyin hazır olduğu bir takıma gidip tamamlayıcı olmak yerine, O olmasaydı şampiyon olamayacak iki takımı şampiyon yapmıştır.

Kitap bir Maradona biyografisi. Elbette oturup kendisi yazmamış. Birkaç yazara konuşmuş ve bunun sonucunda El Diego piyasaya çıkmış. Dünyanın pek çok ülkesinde çevirisi yapılarak raflarda yerini almış bir kitaptı. Maradona ile ilgili doğru ya da yanlış bildiğimiz ve hiç bilmediğimiz pek çok şeyi teyit etme imkanı buluyoruz ve onunla birlikte adeta o yıllara geri dönüyoruz. Bu nedenle önemli bir kitap olduğunu söylemek gerekir.