Samsun Tabip Odası'ndan korona virüs rakamlarına tepki

Samsun Tabip Odası'ndan korona virüs rakamlarına tepki

Samsun Tabip Odası tarafından korona virüs rakamlarına yönelik bir açıklama yapıldı.

Samsun Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada;'' Salgın yönetiminde şeffaflık esastır. Hasta sayısının az gösterilmesi halkın pandemi ile mücadelesindeki bireysel tavırlarında (Maske – Mesafe – Temizlik ) gevşemeye sebep olarak zafiyete neden olur. Bakanımız salgını kontrol etmek yerine rakamları kontrol ediyor gibi ama artık mızrak çuvala sığmadığı için gerçekler ortaya çıkıyor'' denildi. 

Samsun Tabip Odası tarafından yapılan açıklama şu şekilde;


Pandemi nedeniyle tüm dünya tehdit altında tabi ülkemizde … Hepimizin bu salgınla devlet , vatandaş ve sağlıkçı olarak mücadele ettiğimiz bunun için çalıştığımız bir gerçek. Tabi sağlık bakanlığımızda aynı cephe de savaşın komutanı olarak yönetiyor. Samsun Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği olarak pandemi ile mücadelenin iyi yönetilmediğini çok kısa bir süre önce ‘’Yönetemiyorsunuz Tükeniyoruz ‘’ eylemi ile gür sesle ifade etmiştik.

Pandeminin başından beri Türk Tabipler Birliği ve Tabip Odamız verilerin şeffaf paylaşılmadığı konusunu defalarca söyledi. Çünkü bir salgını kontrol etmenin ana koşulu şeffaf yönetim anlayışıdır. Bu yönetenler içinde halkta güven algısını oluşturur. Eğer durumu olduğundan çok daha az olduğunu söylerseniz halk da kurallara uyma konusunda uyumunu kaybeder. Amacımız başarı hikayesi çıkartmak değil , salgını kontrol altına almak olmalıdır. Bunun içinde doğruyu söylemek gerekir. Dün bakanımızın basın toplantısında yaptığı açıklamalar bugüne kadar kafamızda oluşan algıyı tamamen değiştirmiştir. Çünkü Nisan ayındaki demeçlerinde turkuaz tabloya yansıyan vakaların PCR testi pozitif olan vakalar olduğunu söylemişti. Oysa dünkü açıklamasında tablodaki rakamın sadece hasta olanları ifade ettiğini söyledi. Bir kişinin PCR testi pozitif ise o kişi Covıd – 19 vakasıdır. Asemptomatik olabilir , presemptomatik olabilir veya hastalığın tüm bulguları olabilir. Bakanımız rakamların sadece hastaları ifade ettiğini söylerken bu rakama hangi şiddetteki hastaların yansıdığı anlaşılamadı. Hastalık tanımında Ateş , öksürük , nefes darlığı olanlar mı ifade ediliyor ,yoksa sıkça gördüğümüz halsizlik , kas ağrısı , koku alma bozukluğu şikayetleri olan hastalarda bu grubun içinde mi ? Biliyoruz ki PCR testi pozitif olup asemptomatik olan gruptaki vakaların bir kısmında daha sonradan hastalık gelişebiliyor.

Peki bu grup hasta sayısına ekleniyor mu veya PCR testi pozitif asemptomatik olan gruptaki hastaların bir kısmında akciğer tomografisi çekildiğinde akciğer tutulumunun olduğunu görüyoruz. Bunlar da sayının içinde değil sanırım. Zaten PCR testi hastaların %40 – 60 ında pozitif. Yani hastaların yarısını yakalayabiliyor. Yakınmaları olan akciğer tomografisinde tutulumu olan hastaların yarısında PCR testinin negatif olduğunu görüyoruz. Sanırım bu hastalar bu rakamların hiç içinde değiller.


Özetle salgın yönetiminde şeffaflık esastır. Hasta sayısının az gösterilmesi halkın pandemi ile mücadelesindeki bireysel tavırlarında (Maske – Mesafe – Temizlik ) gevşemeye sebep olarak zafiyete neden olur. Bakanımız salgını kontrol etmek yerine rakamları kontrol ediyor gibi ama artık mızrak çuvala sığmadığı için gerçekler ortaya çıkıyor.