Haftanın Kitabı - Ruh Adam

Haftanın Kitabı - Ruh Adam

Haftanın kitabında sizlere H. Nihal Atsız'ın Ruh Adam adlı romanını tanıtacağız.

Hüseyin Nihal Atsız, Türk edebiyatı hatta siyasi tarihinde kendine has yeri olan isimlerden birisiydi. Fikri yönleri bugün dahi etkisini sürdüren Atsız, saf bir Türkçü idi. Görüşlerine katılıp katılmamak elbette kişiye göre değişir. Ancak tabiri caizse bir marka isim olduğu da bir hakikat.

Atsız’ın özellikle Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor romanlarıyla Türk edebiyatında farklı bir kulvar açtığını söylemek lazım. Atsız, esasında çok önemli bir halk bilimcidir. Muhtemelen, onu şiir ve özellikle de romana yönlendiren şey karşıt görüşteki şair ve romancılardır.

Ruh Adam, sunuşunda da ifade edildiği gibi Türk edebiyatında eşine pek rastlanmayan bir roman olduğu gibi, bir bakıma fantastik bir roman da.

Mete Han döneminde de yaşamış olan bir Türk yüzbaşının, ondan yaklaşık iki bin yıl sonra bu defa Türkiye’de yine bir yüzbaşı olarak yaşadıklarını geçmişe yapılan gel gitlerle anlatıyor. Aşk, nefis, askerlik gibi ikilemlerle mücadele eden yüzbaşı Selim Pusat’ın yaşadıkları hayalle gerçeğin iç içe geçmesinden ibarettir.

Romanda doğal olarak Atsız’ın hem kendi hayatından hem de fikir dünyasından esintiler var. Selim Pusat, öncesini bilemiyoruz ama en azından askerlikten atıldıktan sonra bir ruh hastası durumuna düşüyor. Pusat’ın ordudan atılma sebebi ise ‘kralcılık/saltanat’ yanlısı olması. Pusat’a göre cumhuriyet kötü bir idare şekli değildir ama askerlik açısından ve iyi komutan yetişmesi adına lazım gelen rejim krallıktır.

Atsız’ın oluşturduğu karakterler arasında en dikkat çekeni Güntülü adlı genç kızdır. Eski bir Türk destanındaki gibi yiğitlerin aklını başından alan bir efsunu vardır bu kızın.

Ruh Adam, ismiyle müsemma olarak ruhlar aleminde dolaşan ve ruhundaki azabı dindirmek uğruna halüsinasyonlar görüp, gerçekle kurguyu birbirine karıştıran bir adamın romanı esasında...