Samsunspor'un Sosyal Değeri

Samsunspor'un Sosyal Değeri

Pazar Köşesi...Samsunspor'un Sosyal Değeri

Samsunspor, ülke çapında hayli şöhretli bir futbol takımıdır ve futbolun günümüzde hem ülkemizde hem de dünya ölçeğinde bir spor olmaktan çoktan çıktığı, kitleleri derinden etkileyen bir sosyal gerçek olduğu hepimizin malumudur. Bu nedenle Samsunspor, sadece bir futbol takımına karşılık gelmemektedir.

Samsun şehrinin yalnızca sporunda değil tarihinde, siyasetinde, sosyal yapısında, ekonomisinde, basınında, ticaretinde ve tanıtımında çok ciddi bir yere sahiptir.

Samsunspor’un Samsunlu yapma gibi bir özelliği vardır denilebilir. Kavak, Bafra, Çarşamba gibi bazı ilçelerin orijinal kültürleri mevcut bulunmakla birlikte takımın ait olduğu şehir olan Samsun merkezin baskın bir kültürü yok. Yani, şehre göçle gelecek olan yeni nüfusun Samsunlu olmasını sağlayacak ya da Samsun’dan ayrılmış olan Samsunluların aidiyet hislerini muhafaza etmesini sağlayabilecek bir folkloru bulunmuyor.

Bu durumda geriye bir tek şey kalıyor: Samsunspor. Gurbetteki Samsunluların, Samsunluluklarını yaşatmaları, başta Doğu Karadeniz vilayetleri olmak üzere belli dönemlerde Samsun’a göç etmiş olanların da Samsunluluk kimliği kazanmaları açısından Samsunspor’un etkin bir rolü bulunuyor.