HİSTEREKTOMİ SONRASI NORMAL HAYATA ERKEN DÖNÜŞ MÜMKÜN

HİSTEREKTOMİ SONRASI NORMAL HAYATA ERKEN DÖNÜŞ MÜMKÜN

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nden Op. Dr. Abdullah Kurhan, 'Vajinal histerektomi sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebilir. Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır ve komplikasyonlar ortadan kalkar' dedi.

Günümüzde kadın hastalıklarının tedavisinde rahim koruyucu yaklaşım gittikçe daha önem kazansa da, bazı durumlarda rahim alma ameliyatı zorunlu olabiliyor. Histerektominin ameliyat ile rahmin alınması işlemi olduğunu vurgulayan VM Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdullah Kurhan, yaş ilerledikçe operasyonun yapılma oranının da yükseldiğini işaret etti.

Uzun yıllardır yapılan bir ameliyat olduğu için histerektomi sırasında komplikasyonlara çok az rastlanıldığını ifade eden Op. Dr. Abdullah Kurhan, “Jinekologlar tarafından en sık uygulanan ameliyatlar arasında yer alan histerektomi, hem karından hem de vajinal yoldan yapılabilir. Kişinin başvuru şikâyeti ve daha önceden geçirdiği operasyonlar (sezeryan v.b.) göz önünde bulundurularak ameliyat yöntemi belirlenir. Vajinal histerektomi ameliyatı kanser veya kanser şüphesi olan, yumurtalık hastalığından ötürü histerektomi ihtiyacı gibi durumlar hariç rahim ile ilgili tüm rahatsızlıkların tedavisinde uygulanabilir. Klinikte ise en çok rahim ve idrar kesesi sarkması nedeniyle uygulanır” şeklinde konuştu.

İkinci bir operasyona gerek kalmıyor

“Vajinal histerektomiyi diğer yöntemlerden ayıran en temel özellik, herhangi bir kesi yapılmamasıdır” diyen Op. Dr. Kurhan, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Vajinal histerektomi sonrasında hastalar normal hayatlarına daha erken sürede dönebilir. Bunun yanı sıra, karın katlarının kesilmesi söz konusu olmadığı için kanama, yara yerinde açılma, akıntı, günlük hareketlerde zorluk gibi durumlara daha az rastlanır. Hastaların karın içerisine doğrudan müdahale olmayacağı için genel anestezi ihtiyacı azalır, anestezi ile ilgili komplikasyonlar ortadan kalkar, karın şişliği ve gaz şikâyetleri olmaz. Aynı operasyon ile hastanın idrar kesesi ve bağırsak sarkması gibi şikâyetleri de düzeltilebilir böylece ikinci bir operasyon geçirmesine gerek kalmaz. Öte yandan doğumlar esnasında oluşan vajinal bölgedeki yırtıklar ameliyat esnasında onarılarak bölgenin anatomisi düzeltilir ve kişide ortaya çıkmış estetik problem giderilmiş olur.”