KORONAVİRÜS AİLE HAYATINI ETKİLER Mİ?

KORONAVİRÜS AİLE HAYATINI ETKİLER Mİ?

VM Medical Park Samsun Hastanesi Psikiyatri Kliniği'den Uzm. Dr. Güngör Meydan koronavirüsün çocuklar ve aileler üzerindeki psikolojik etkisini anlattı.

Son zamanlarda hayatımızın önceliğinin koronavirüs ile mücadele olduğunu söyleyenUzm. Dr. Güngör Meydan“Bu durumun toplumlar, aileler ve bireyler üzerinde sağlık, ekonomik, sosyal boyutları mevcuttur. İnsan hayatındaki iyi veya kötü her türlü değişiklik bir uyum süreci gerektirir. Bugünlerde yaşanan değişiklikler karşısında da aile hayatı yeni ve daha işlevsel tutum ve davranışların oluşması için bu uyum sürecini yaşayacaktır” dedi.

Bu Dönemin Geçici Olduğunu Unutmayın

Daha önce birbirini az gören aile fertlerinin artık sürekli birlikte olmak zorunda kaldıklarını hatırlatanUzm. Dr. Meydan, “Ailelerin bu yeni duruma ayak uydurabilmeleri ve aile bütünlüğü ile ruhsal yapısını koruyabilmeleri için yeni bilgi, beceri ve davranış geliştirmeleri gerekir. Bu süreci sağlıklı yönetebilmek için aile bireylerinin her birinin daha dinleyici, daha anlayışlı, sabırlı, kontrollü ve paylaşımcı olmaları önemlidir. Bu dönemin ve olumsuz hislerinin geçici olduğunu kendilerine sık sık hatırlatmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Birbirinize Olan Desteği Daha Çok Arttırın

Aile içinde fark edilen olumsuzlukların bu dönemde irdelenmemesini önerenUzm. Dr. Güngör Meydan,Daha çok etkileşim içinde oldukları için önceden fark etmedikleri birçok davranış, duygu, düşünce daha çok dikkatlerini çekecek ve belki tahammül etmeleri azalacaktır. Bu nedenledir ki aile içinde fark edilen olumsuzluklar yerine şu dönemde pozitif düşünceler, duygular, davranışlar desteklenmeli ve çoğaltılmalıdır. Bazı ailelerin önceden sorunları olabilir, bazılarının ise bu dönemle birlikte ortaya çıkmış veya artmış olabilir. Aile ve çift terapistleri olarak, biz biliyoruz ki ruh sağlığımız yeterince İyi değilken önemli sorunları çözmeye kalkmak ve önemli kararlar almak ilerisi için zorlayıcı olacaktır. Bu nedenle bir süre geçmişten gelen veya gelecekle ilgili sorunları erteleyip aile olarak paylaşımlarınızı, birbirinize desteği sabrı ve anlayışı daha çok arttırın. Her ailenin repertuvarı farklıdır. Birlikte yapmaktan hoşlandığınız şeyleri bu dönemde daha çok yapın. Spor, müzik, oyun, film izlemek gibi ortak etkinlik saatleri planlayın. Mesela tıpkı sinemadaymış gibi mısır ve içeceklerinizi alıp film karşısına geçin” dedi.

Kendinizle Baş Başa Kalın

Uzm. Dr. Meydan bireysel kimliklerimizin unutulmaması gerektiğini de hatırlatarak; “Aile içinde çift, ebeveyn, çocuk kimliklerinin yanı sıra herkesin bireysel kimliği de vardır. Çiftlerin, ailelerin birlikte bir şeyler yapmalarının yanında bireysel özgürlük saatleri, alanları da olsun. Zaman zaman kendinizle baş başa kalın. Birbirinizin bireysel alanına saygı gösterin. Ev işlerini iş bölümü yaparak paylaşın. Koronavirüsle ilgili haberlere daha az maruz kalın. Birim otoritelerini dikkate alarak önlemlerinizi alın. Ve çocuklarınıza yaşlarının anlayabileceği kadar bilgi verin. Aileniz ve sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirerek bu zamanı avantajınıza kullanın. Zorluklarla baş etmede sorun olduğunda mutlaka bir uzmandan destek alın” ifadelerini kullandı.