'Türkiye'de tüm illerde korona virüsü pozitif vakalar var'

'Türkiye'de tüm illerde korona virüsü pozitif vakalar var'

Bakan Koca yaptığı açıklamada; 'Türkiye'de tüm illerde korona virüsü pozitif vakalar var' dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs mücadelesine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Bakan Koca'nın açıklamalarının satıraşları;

İYİLEŞEN VAKALARIMIZ VAR

Şu süreçte iyileşen vakalarımız var. 14 günlük zaman dilimi geçmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde iyileşen vakalarımızı açıklamış olacağız. Bu dönemde özellikle bu sabah itibariyle Çin'de kullanılmış olan özel bir ilaçtan sonuç aldıkları iddiası olan özellikle yoğun bakım hastalarında kullanılmasının bilgilerinin olduğunu bildiğimiz ilaçla ilgili de bu sabah yeterli miktarda Çin'den getirmiş olduk. Şu dönemde Çin'den getirebilir olduk.

Çin'den bilim insanlarıyla bilgi akışını sağlamak üzere prensipte anlaştık.

Sabah gelen ilacın da bugün gelen itibariyle başlandığını özellikle ifade etmek istiyorum. İlacın etkisini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Şu dönemde dünyada geçmiş dönemde ve şu an sonuç alınan ve kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere yakından takip ettiğimizi ifade etmek istiyorum.

Burada tek tek hep birlikte mücadele edilmesi gereken bir dönemdeyiz. Herkes kendi olağanüstü halini ilan edebilir. Bunun illa devletin ilan etmesi gerekmiyor ve hepimiz bu doğrultuda mücadeleye devam etmiş olduk.

30 KİŞİNİN YAŞ ARALIĞI

91 yaşa kadar var, 60'ın altında iki hasta var yani 50-60 arası, onun dışındaki bütün hastalar 61'in üzerinde.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

MEB ile çarşamba günü bilim kurulumuza katılmak üzere bugün konuştuk. Bilim Kurulunda çarşamba günü eğitim konusunu ele almış olacağız.

Solunum cihazıyla ilgili bir Start up firmasının geliştirdiği ve bu süreçte üretimini bakanlık olarak da bildiğimiz bu cihazın corona virüs sonrası solunum sıkıntısı yaşayan hastalara daha da kullanılabilirini sağlamak üzere yoğun bakım hocalarımızın da değerlendirdiği bakanlık olarak ne kadar alacağımızı destek sağladık. İlgili firma 2'ye çıktı.

Nisan sonu itibariyle 2 bin testin toplam 5 bin olmak üzere sözleşme yaptık. Bunun sayısını ilave olan bir firma daha oldu. Üçüncü firma ile görüşmeler yapılıyor. Bunu kim üretebilecekse üretmek istiyoruz.

Sağlık personeli içinde pozitif olan vakalarımız var.

Bugünkü vaka sayısını açıklayacağız. Gün sonu çalışmalar bitmiş oluyor, gün sonu toplanan vakaları bu sabah da verilebilir ama akşam olabildiğince geç bir vakitte olmamasına dikkat edip vakaları vermek istiyoruz.

Tablo halinde daha şeffaf bir biçimde göstermiş olacağız.

Biz kimlere test yapılabiliri konuştuk. Biz şu anda baştan düşük olan şimdi 3 binlere çıktığımız önümüzdeki günlerde 5 - 6 bine çıkacağız.

Biz özellikle pandemi de pozitif sonuç çıktığında temaslıyı bulmak .Pozitif bulduğumuz vakanın mutlak bizde bilgisi olması lazım. O nedenle kamu üniversiteler dahil olmak üzere bunun bilgisini bize verme zorunluluğu var.

Hiçbir kitten, hiçbir laboratuvar testinden ücret almıyoruz, almayacağız, alanlara da izin vermeyeceğiz.

Van özelinde şu an artan bir vakamız yok. Vaka var ama sayısı 10'un üzerinde değil. Ülke genelinde neredeyse bütün illerde pozitif vakalar var.

32 bin personeli de en hızlı şekilde almak üzere organizasyon içerisindeyiz.

Genelde personel alımı yaptığımız zaman üniversitelerden Sağlık Bakanlığı'na bir geçiş olduğunu biliyoruz. Geçişi bu dönemde izin vermeyeceğiz. İstifa edenlerin sağlık personeli olduğunu duyuyoruz. İstifa edenlere ne yapılması gerektiği noktasında bir çalışma içerisindeyiz. Yer yer bu anlamda küçük örnekler olsa da buna izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyorum.

Başta vakaların hepsi yurt dışı ağırlıklıydı, artık yurt dışı temaslı, temaslının temaslısı olmaya başladı.