ATO'nun video konferanslı toplantıda ekonomik önlemler görüşüldü

ATO'nun video konferanslı toplantıda ekonomik önlemler görüşüldü

Ankara Ticaret Odası (ATO), korona virüs tedbirleri kapsamında bu haftaki Yönetim Kurulu Toplantısı'nı video konferans aracılığıyla yaptı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran'ın makamında, Yönetim Kurulu Üyelerinin de ekran karşısında olduğu toplantıda tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını gündemi oluşturdu.


Toplantıda, İçişleri Bakanlığı'nın Genelgesiyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan ve yaklaşık 66 bin kişiye istihdam sağlayan ATO Üyesi 8 bin 269 işletme için alınabilecek ekonomik önlem talepleri ele alındı. Toplantının bitiminde ATO Başkanı Baran, Yönetim Kurulu'nun korona virüs önlemlerine ilişkin tespit ve önerilerini aktardı.
Baran, Başkent'te işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması kararının ekonomik sonuçlarından etkilenecek kişi sayının işveren, çalışan ve aileleriyle birlikte değerlendirildiğinde 265 bini bulduğunun tahmin edildiğini söyledi. Baran, 8 bin 269 işletme sahibi ile 66 bin çalışanın korona virüs önlemlerinden asgari düzeyde etkilenmesi için alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı:
'Lokanta, kafe gibi ana faaliyet alanı yeme-içme olan 6 bin 362 işletme; tiyatro, sinema, konser salonu, düğün salonu gibi ana faaliyet alanı organizasyon olan bin 28 işletme; spor, hamam, kaplıca, masaj salonu SPA alanında faaliyet gösteren 593 işletme ile oyun ve çocuk eğlence alanında faaliyet gösteren 286 işletme olmak üzere toplam 8 bin 269 işletmenin faaliyeti geçici süreyle durduruldu. Odamız tarafından yapılan çalışmaya göre bu işletmelerde yaklaşık 66 bin kişinin istihdam edildiği belirlendi. İşverenler, çalışanlar ve aileleriyle birlikte dikkate alındığında işyeri faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasının ekonomik sonuçlarından etkilenecek kişi sayısının 265 bin olduğu öngörülüyor. Hükümetimizin korona virüs salgınının yayılmaması için aldığı önlemleri desteklemekle birlikte, bu sürecin sonunda hizmet sağlayan, üretim ve ticaret yapan ve istihdam oluşturan işletmelerin altından kalkamayacağı bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalmaması için bazı desteklere ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.'

İstihdam edilenler için destek talepleri
Baran, faaliyeti durdurulan işletmelerde istihdam edilen çalışanların çoğunun günlük yevmiyeyle çalıştığını hatırlatarak, 'Bu çerçevede; faaliyeti durdurulan işletmelerde istihdam edilen çalışanların çoğu, aylık ücret yerine, günlük yevmiye veya haftalık ücret almaktadır. İşletmenin gelir sağlayamaması doğrudan çalışanın gelir sağlayamaması anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu şekilde çalışan kişilerin ve bakmakla yükümlü olduğu ailelerinin mağdur olmaması için, İşsizlik Sigortası Fonundan destek sağlanması. İşyeri faaliyeti durdurulan işletme sahipleri ile bu işletmelerde istihdam edilen işçilerin kredi taksit ödemelerinin ertelenmesi. Geçici olarak faaliyeti durdurulan işletmelerde çalışan personelin su, elektrik, doğal gaz ve telefonlarının kesilmemesi ve ödeme tarihi gelmiş faturalarının ödemeleri ile kredi kartı borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, işyerleri kapanan işverenlerin ise; KOBİ statüsünde olan ve geçimini günlük / haftalık işyeri gelirinden sağlayanlarına İşsizlik Sigortası Fonundan geçim desteği verilmesi, 'Mücbir sebep' hali tanınarak; Kredi borçlarının, kamu /özel bankalar ayrımı yapılmadan, faizsiz olarak ertelenmesi, çalışanlarına yönelik SGK primi ödemelerinin ertelenmesi, devletin kiracısı konumundaki işverenlerin kira ödemelerine kolaylık getirilmesi, vergi mükelleflerinin vergisel ödevlerini ifa yükümlülükleri, vergi beyannamesi verme yükümlülüğünün üç ay ertelenmesi, süresi dolan veya yenilenmesi gereken idari ve ticari işlem ve belgelerin sürelerinin ertelenmesini talep ediyoruz' ifadelerine kullandı.

ATO'dan korona virüse karşı üyelerine ücretsiz e-Belge hizmeti
ATO Başkanı Gürsel Baran, E-ATO üzerinden verilen elektronik belgelerle ilgili, 'Bu süreçte Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerimizi desteklemek, hijyen kuralları içinde ticaretin devamını sağlamak amacıyla, E-ATO üzerinden verdiğimiz elektronik belgeleri, üyelerimizin Nisan ayı sonuna kadar ücretsiz alabilmesini sağlıyoruz. Bu çerçevede üyelerimiz Odamız hizmet binasına gelmelerine gerek olmadan, kayıt sureti, ihale durum belgesi ile bu belgelerin İngilizcelerini E-ATO uygulaması üzerinden ücretsiz olarak temin edebilecekler. Ankara Ticaret Odası olarak, daha önce üç kez hayata geçirerek üyelerimize finansman imkânı sağladığımız KOBİ Destek Kredisi'nin yeniden yapılabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'mize başvuruda bulunduk. Hükümetimizin gerek korona virüs salgını için gerekse önlemler nedeniyle sekteye uğrayan ülke ekonomisi için gerekli önlemleri alacağına inanıyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan bu sürecin en kısa sürede atlatılmasını temenni ediyoruz' açıklamasında bulundu.