İSVİÇRE'NİN UTANÇ BELGESİ: VERDİNGKİNDER ve HEIDI

İSVİÇRE'NİN UTANÇ BELGESİ: VERDİNGKİNDER ve HEIDI

Ayşegül Asal'ın kaleminden... İSVİÇRE'NİN UTANÇ BELGESİ: VERDİNGKİNDER ve HEIDI

Çocukken ne izlerdik şu Heidi çizgi filmini. Ne sıcak, ne içten, ne yufka yürekliydi. Etrafındaki herkesi içtenliği ile etkiler, en donuk suratları dahi güldürür ve ‘sevginin açamayacağı hiçbir kapı yoktur’ mesajını verirdi bizlere. Mamafih sevginin gücü ile beraber Heidi, bir yüzyıl utancını da anlatıyordu.

Herkes ayakkabılarıyla dolaşırken, kendisi bütün gün çıplak ayaklarıyladağ, tepe gezer, ahıra girer, iş yapar, dedesine yardım ederdi. O zamanlar bilmezdik verdingkinder’inyani ‘Çocuk İşçi’ lafzının Heidi ile arasındaki trajik bağlantısını. Ancak İsviçre 2013 yılında bu sansasyonel trajedisini kabul edip resmi bir özür dileyince, Heidi çizgi filmine artık bambaşka bakıyor ve Heidi’nin yazarı JohannaSpyri için ne cesur davranmış diyoruz.

Çünkü İsviçre’nin kara lekesi olan Verdingkinder uygulamasına o dönem ses çıkartmak yürek istiyordu. Kendisi bu gözü pekliği gösterdiği için adına para bile basıldı ve kitabın tüm gelirleri savaş mağdurlarına bağışlandı. Peki neydi bu Verdingkinderuygulaması?