Selda Alkor Samsun'a geliyor

Selda Alkor Samsun'a geliyor

Samsun'da Mübadelenin 97. Yıldönümü Kapsamlı Etkinliklerle Anılacak

Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Yanık, büyük nüfus mübadelesinin 97. Yıldönümü için yapılacak etkinlerle ilgiliSamsun Son Haber ‘e açıklamalarda bulundu.

Başkan Yanık, son yıllarda geleneksel hale gelen anma etkinlikleri kapsamında bu yılki faaliyetlerin 25 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirileceğini belirtti.

Buna göre, ilk etkinlik 25 Ocak Cumartesi günü saat 14:00’da Tütün İskelesinde yapılacak. Yabancılar Pazarı önündeki Bandırma Vapurunun olduğu noktada mübadelede hayatını kaybedenler ve hayatını kaydetmiş birinci kuşak mübadiller anısına denize karanfiller bırakılacak. Türkiye genelinde yaklaşık seksen kuruluş imza koyduğu ortak basın açıklaması okunacak ve saygı duruşunda bulunacak. Başkan Olcay Yanık, bu bildiriye imza koyan Samsun ve bölge derneklerinin sayısının yirmi beşi bulacağını söyledi.


Anma etkinlikleri aynı gün akşam saat 19:00’ da Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonda devam edecek. Kültür Bakanlığı sanatçılarının vereceği konserle başlayacak olan etkinlik daha sonra mübadeleyi anlatan sinema filmi “İki Yaka Yarım Aşk” filminin Karadeniz galasıyla devam edecek.

Galaya ünlü sinema sanatçısı ve başrol oyuncusuSelda Alkor ve yönetmen Nurdan Tümbek Tekeoğlu ile oyuncular katılacak. Akşamki etkinliklerin giriş ücreti 20 TL olup kapıdan bilet satışı gerçekleştirilecek.
Etkinliklere tüm Samsunluları beklediklerini ifade eden Olcay Yanık, “Biz mübadiller, kendi acılarımızı ve mutluluklarımızı sadece hemşehrilerimiz değil tüm komşularımızla paylaşmak istiyoruz.” Biçiminde konuştu.


Mübadele sözleşmesi 30 Ocak 1923’te İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanmış ve bu anlaşma ile yaklaşık iki milyon eski Osmanlı vatandaşı Türk ve Rum zorunlu yer değiştirmişti. Büyük acılara sebep olan mübadelede Samsun limanına 40 bine yakın Balkan Türkü gelirken bunlardan 30 bin kadarı Samsun ve ilçelerine iskan edilmişti. Bugün Yunanistan topraklarında kalan Kavala, Drama, Selanik, sarışaban ve Kayalar bölgelerinden gelen mübadillerin soylarından gelenlerin bugün 250 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.