Çocuklarda tuvalet erteleme kalın bağırsak ve mesaneyi genişletiyor

Çocuklarda tuvalet erteleme kalın bağırsak ve mesaneyi genişletiyor

Çocuklarda tuvalet erteleme sorunu konusunda uyarılarda bulunan Liv Hospital Samsun Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Irmak, 'Çocuklarda uzun süreli tuvalet erteleme alışkanlığı, ileride kalın bağırsak ve mesane de genişlemeye neden olarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir' dedi.

Sömestr tatili, okul öncesi ve okul çağı çocuklarının tuvalet ve beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi açısından bir fırsat sunuyor.

Uzmanlar ebeveynlerin bu süreçte evde aile ile daha fazla zaman geçiren çocuklarını daha fazla gözlemleme şansı bularak daha önce fark edilemeyen bazı sıkıntılarla ilgili ipuçlarına ulaşılabileceklerini belirtiyor.

Çocuklarda sık görülen tuvalet erteleme alışkanlığı hakkında bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Erdal Irmak, bu sorunun en önemli sebeplerinden birinin hijyen olduğunu ifade etti.

Yeterli hijyen olmayınca eve bırakıyorlar

Her çocuğun temiz tuvalet kullanma hakkına sahip olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Irmak, “Gözlemlerimiz doğrultusunda ne yazık ki, bazı okul tuvaletlerinde yeterli temizlik ve hijyen kurallarına uyulmadığı, sabun ve el kurulama için yeterli ekipman bulunmadığı, temizlik için yeterli personel tahsis edilmemesi nedeniyle birçok çocuğun tuvaletini okulda yapmak yerine eve ertelediğine şahit oluyoruz. Temizlik dışında da bazı faktörler buna neden olabiliyor. Tuvalet erteleme huyu; sonraları kitap okurken, oyun oynarken, ilgisini çeken bir program izlerken de devam ediyor ve ileride kalın bağırsak ve mesane de genişlemeye neden oluyor. Gelecekte bunlara bağlı ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar” diye konuştu.


İpuçlarının peşinden gidin

Çocuklarda kıvranma, bacak bacak üstüne atma, çaprazlama çömelme, idrar ve kaka kaçırma, özel bölgede kaşıntı, kronikleşmiş kabızlık gibi durumlar fark edildiği takdirde üzerine gidilmesi uyarısında bulunan Uzm. Dr. Erdal Irmak, “Erken dönemde alınacak önlemler ve hafif tedaviler ile daha sonraları basıncın böbrekler ve kalın bağırsak üzerine oluşturduğu tahribatın önüne geçilebilir. Çocuğumuzla daha fazla zaman geçireceğimiz bu 15 günlük sömestr tatilinde bu ipuçlarının peşinden gitmek çocuğunuza sağlıklı beslenme, sağlık bir tuvalet alışkanlığı ve tuvalet kültürü kazandırmak, okuldaki tuvalet standartlarının gözden geçirilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak, çocuğumuzun sağlığı açısından en büyük kazanımlar olacaktır” şeklinde konuştu.