'Samsun'un kültür hayatına darbe vuruyorsunuz'

'Samsun'un kültür hayatına darbe vuruyorsunuz'

Samsun önceki İl Başkanı Av.Tufan Akcagöz çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Samsun Haber: Cumhuriyet Halk Partisi Samsun önceki İl BaşkanıAv.Tufan Akcagöz,Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in Samsun kamuoyu ile paylaştığı, 'Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılıp, yerine fuar alanı inşa edilecek olması' konusu üzerine konuştu. Mustafa Demir'in, atıl bırakılan tersane alanının da asıl faillerinden biri olduğunu söyledi.

Tufan Akcagöz, 'Samsun'daAtatürk Kültür Merkezi'nin açılışına katıldım. Henüz 20 yıl oldu.Samsun'un kültür dünyasına önemli bir katkı sunan yapıdır. Yıllarca, sayısız konser, tiyatro ve sanat faaliyetine ev sahipliği yaptı. 10 yılı aşkın bir süredir deDevlet Opera ve Bale binası olarak hizmet veriyor.Devlet Tiyatroları oyunlarına ev sahipliği yapıyor. Bundan neden rahatsız oluyorsunuz? Samsun, bu kafaların elinde, kültür kenti olmaktan gittikçe uzaklaşıyor.

Samsunlulara sesleniyorum.Atatürk Kültür Merkezinize sahip çıkın. Kültür Merkezi'ni yıkıp fuar projesi yapmaya kalkmak, bu kente ihanettir. Memleketin fuar alanına ihtiyacı var da, kültür kurumlarına ihtiyacı yok mu? Çok yazık. Bu kararı alanlar, bu kararı uygulayacak olanlar, tarih önünde sorumludurlar. Ya da, Atatürk isminden mi rahatsız oluyorlar, onu da sorgulamak gerekiyor. Bu karar, Samsun Devlet Opera ve Balesi'nin feshi anlamına geliyor. Samsun'da bir fuar alanı var ve bu Tekkeköy'de. Onu da insanlara danışmadan yaptıkları için, yeri çok eleştirildi ve eleştirilmeye de devam ediyor. Ancak, Samsun'un merkezinde var olan ve insanların alıştıkları bu güzide kurumun yakasını bıraksınlar. Biliyorum ki, bu merkezlerde hangi temsillerin gösterildiğinden, hangi oyunların oynandığından haberleri yok. Çünkü bu oyunların gala gecelerinde kendilerini maalesef göremiyoruz. Ancak, kendileri gelmiyorlar diye, kültür merkezlerine yabancı gözle bakmak, o kentin kültür hayatına yapılacak büyük kötülüktür. Samsun, bir kültür kenti olmalı ve buna uygun adımlar atılmalıdır." dedi.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in, yıllar önce vaat edilen tersane alanının da faili olduğunu ifade eden Tufan Akcagöz, 'Bugün sanki hiç bir günahı yokmuş gibi sureti haktan görünse de, yıllar önce büyük şaşâa ile Samsun'a yapılması planlanan tersanenin baş mimarlarından biri yine bizzat Mustafa Demir'in kendisidir. Dönemin imar ve iskan bakanı sıfatıyla onayladığı proje, henüz üzerinden yirmi yıl geçmeden atıl bir hale gelmiştir. Milletin milyonlarca lirası heba oldu. Şimdi, yıkarak yine milletin parasını heba edecekler.

Atatürk Kültür Merkezi binasında, uluslararası standartlar ölçüsünde ses ve ışık ekipmanları var. Uluslararası bir etkinlik bile rahatlıkla gelip Samsun'da sahne alabilir. Bu anlamda her türlü teknolojik alt yapıya sahip. Bunları yok etmek, Allah'tan reva mı? Bu, Samsun'un kültür hayatına vurulan bir darbedir" diye konuştu.