KIŞ HAMİLELERİNE 7 ALTIN ÖNERİ

KIŞ HAMİLELERİNE 7 ALTIN ÖNERİ

Kış mevsiminde bazı anne adayları soğuk hava ve grip gibi çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle zorluklarla karşılaşabiliyor. Gebelerin kışın yaza kıyasla daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Liv Hospital Samsun Kadın Sağlığı Kliniği'nden Op. Dr. Gökhan Öcal, kış hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgilendirdi.

Kış mevsiminde bazı anne adayları soğuk hava ve grip gibi çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle zorluklarla karşılaşabiliyor. Gebelerin kışın yaza kıyasla daha dikkatli olması gerektiğine işaret eden Liv HospitalSamsun Kadın Sağlığı Kliniği’nden Op. Dr.Gökhan Öcal, kış hamilelerinin dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgilendirdi.

Sağlıklı gebe sağlıklı bebek demek

Kış mevsiminde gebe kalmanın anne adayları için bazı artıları ve eksileri bulunduğunu vurgulayan Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökhan Öcal, “Vitamin ve mineral kaynağı sebze ve meyve çeşitleri için kış zengin bir süreçtir. Ancak zorlayıcı hava koşulları hastalıklara sebebiyet vermektedir. Bu yüzden kıyafet seçimi önemlidir. Gebelikte anne adayının bedensel açıdan sağlıklı olması ve psikolojisi mühimdir. Sağlıklı gebe sağlıklı bebek sahibi olur” dedi. Op. Dr. Gökhan Öcal, kış hamileleri için 7 önemli sağlık önerisinde bulundu.

Kıyafet ve ayakkabı seçimine dikkat edin


Kış mevsiminde soğuk hava sebebiyle naylon ve sentetik kumaş giysilerin zararlı olacağına dikkat çeken Op. Dr. Gökhan Öcal, “Pamuklu ve yünlü, hava alabilen kıyafetler tercih edilmelidir. İç giyim önemlidir; bel bölgesi açıkta kalmamalıdır. Anne adaylarımız ayaklarını soğuktan koruyacak uygun bir ayakkabı tercih etmelidir. Mutlaka tabanı rahat, duruşu destekleyen ve kaymayan bir ayakkabı olmalıdır. Ayakların sıcak kalması önemli olduğu için pamuklu veya yünlü çoraplar giyebilir” diye konuştu.

Fast food’tan uzak durun


Op. Dr. Gökhan Öcal beslenme konusunda ise, “Kış aylarında yağlı yiyecekleri tüketme isteği artabilir. Fast food yemek, bebeğin sağlığını tehdit ederken aynı zamanda aşırı kilo alımını da tetikler. Günlük 20 gr protein, 20 mg demir ve 500 mg kalsiyum alması gereken hamilelerin bitkisel ve hayvansal gıdalardan yararlanarak bebeğin gelişimine katkı sağlamaları gerekmektedir” önerilerinde bulundu. 

Spor yapmaya özen gösterin


Hamilelerin spor yapması gerektiğinin de altını çizen Op. Dr. Gökhan Öcal, “Kış mevsiminde soğuk havayla birlikte beden tembelleşmektedir. Bu nedenle meditasyon, yoga ve pilates gibi sporları yapmak hamilelere iyi gelmektedir” dedi.  

 

Ortam havasını temiz tutun


Ortam havasının temiz tutulması gerektiği bilgisini veren Op. Dr. Gökhan Öcal, “Kapalı mekânlar hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Havalandırması yetersiz kapalı alanlar ve kalabalık ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına zemin hazırlar ve hava kirliliği yaratarak bebeğe zarar verebilir. Bu yüzden evlerin sık sık havalandırılması gerekir. Yine evlerde kaloriferlerin kuruttuğu havanın nemlendirilmesi için tedbirler alınmalıdır. Ayrıca anne adayları sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hamileler alışveriş merkezi gibi çok kalabalık ortamlarda bulunmamalılar. Çünkü kapalı ortamlarda mevcut olan tozlar ve iyi temizlenmemiş hava sahası, en büyük risk ve alerji ortamlarıdır” bilgisini verdi.