Patoloji ameliyatın başarısını doğrudan etkiler

Patoloji ameliyatın başarısını doğrudan etkiler

Cerrahi operasyonların başarısında patolojinin önemli rol oynadığına dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Patoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Bedri Kandemir, 'frozen section (dondurarak kesme)' işlemi hakkında bilgiler verdi.

Patolojinin hastalıklara yol açan nedenleri, bunların doku ve organları etkileme biçimlerini, hastalıklı doku ve organların görüntüsel özelliklerini inceleyen bir bilim dalı olduğunu söyleyenVM Medical Park Samsun Hastanesi Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Bedri Kandemir, “Patoloji çoğu kez klinik çalışmaların içinde yer alır. Elde ettiği verilerle hastaların tanı ve tedavilerine doğrudan katkılarda bulunur” dedi. 

 Dondurarak kesme operasyonun sınırını belirliyor

 Cerrahi operasyonlarda özellikle de kanser cerrahisinde hastada ameliyatın gidişini değiştirebilecek bir durumla karşılaşıldığında, dakikalar içinde karar verilecek bir tanıya gereksinim duyulabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Bedri Kandemir, “Hastanın anestezi alma süresini uzatmamaya ve yeniden ameliyata alınmasına engel olmaya yönelik bir uygulama olarak ‘frozen section’a (dondurarak kesme), önemli merkezlerde başvurulan bir yöntemdir. Bu işlem ancak deneyimli patologlar tarafından yapılabilir. Patolog, bu kesitleri inceleyerek vardığı sonucu ameliyatı yapan cerraha bildirir. Bütün bu işlemler 10-15 dakika kadar sürer. Patolojinin sonucuna göre de cerrah operasyon sınırlarını çok daha kolay belirleyebilmektedir” şeklinde konuştu.