Haftanın Kitabı 'Moğolların Gizli Tarihçesi '

Haftanın Kitabı 'Moğolların Gizli Tarihçesi '

Daha önce Kabalcı Yayınevi'nin basmış olduğu Moğolların Gizli Tarihçesi adlı kitabın genişletilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskısı Kronik Kitap tarafından yayımlandı. Çevirmeni Levent Kaya'nın genişçe bir takdim yazısı eşliğinde çıkan kitap başarılı bir çeviriye sahip.

Efsanelerle harmanlanan bir hayata sahip, tarihi bir şahsiyet olan Cengiz Kağan ile ilgili belki de en güvenilir kaynak, bizatihi Moğollar tarafından anlatıldığı Moğolların Gizli Tarihçesi olsa gerek…

Türkiye’deki nadir Moğolca uzmanından birisi olanMehmet Levent Kaya, orijinal dilinden çevirdiği eseriyle bizi Moğol İmparatorluğu'nun ve kağanı Cengiz’in tarihine götürüyor. Üstelik Kaya, bunu yaparken sadece çeviri yapmakla kalmıyor, tabiri caizse bir tefsir ya da tevil de yapıyor. Bazen kelimenin kökeninden yola çıkarak, bazense çok iyi bildiği Moğol coğrafyasının özelliklerini ele alarak bizi adeta bir bilgi yağmuruna maruz bırakıyor. Cengiz’in adından tutun da, söz konusu kitabın adına kadar doğru bildiğimiz pek çok şeyin aslını anlatıyor; Moğol tarihi, dili ve kültürüne ait önemli bilgiler veriyor.