Diyanetin bütçesi Bakanlıkları katladı

Diyanetin bütçesi Bakanlıkları katladı

Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Mali Plan'a göre Diyanet İşleri Başkanlığı'na 11,5 bütçe ayrıldı.

Diyanetin bütçe payı İçişleri, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji ile Kültür ve Turizm bakanlıkların bütçelerinden daha fazladır. Kimi örneklerde bazı bakanlık bütçelerinin 4-5 katına ulaşmıştır.

İçişleri Bakanlığı’nın 2019 yılında 8.5 milyar liralık bütçesi 2020 yılı için 9.6 milyar liraya çıkarılırken, 2019 bütçesi 10.4 milyar lira olan Diyanet İşleri Başkanlığı, gelecek yıl 11.5 milyar liralık bütçe kullanacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da İçişleri Bakanlığı'ndan fazla bütçe ayrılması dikkat çekti.

Diyanet bütçesi nereye harcanıyor?

Diyanet bütçesinin yüzde 90’dan fazlası personel giderlerine harcanıyor. Aslında makul gibi görünen bu pay biraz deşince bize başka veriler vermekte. Cami sayılarına göre genel bir oranda personel çalıştırılmakta. Ancak burada önemli olan cami sayıları.

İstatistiklere göre ülkemizdeki sağlık kuruluşu (hastane + sağlık ocağı) sayısının 4 katı, okul sayısının ise neredeyse 2 katı sayıda cami bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’ deki mevcut sivil toplum örgütlerinin 3’te 1’i sadece cami kurmayla alakalıdır. Tekrar olacak ama hatırlatalım bu sivil toplum örgütleri dernek ve vakıf adı altında faaliyet gösteren cemaatler.