Matasyon ve Matosyanlar…

Matasyon ve Matosyanlar…

Yaşı kırkı bulmuş ve üzerinde olan Samsunlular için 'Matasyon' tabiri oldukça bilindiktir. Yeni nesil ise pek duymamış olabilir. Halbuki bizim çocukluğumuzda da 'matasyona denize gidilirdi' ya da bazı ailelerin 'Matasyonda yazlıkları' olurdu.

BugünküAtakum ilçesi kast edilirdiMatasyon’la. Ama daha ziyade Teknik Lise ile Türk-İş kavşağı arasındaki sahil kısmı ki doğrusu Atakum’un tamamı değil buralardır. İyi de neydi bu Matasyon? İsmini nereden almıştı?

Meğer Osmanlı döneminde o araziler Mısırlı Ermenilerden olan Matossian ( Matosyan ) ailesine aitmiş. Matosyan ya da Mutasyan Çiftliği de denilen araziler tütün tarımında kullanılırmış. Howard Cox’un, The Global Cigarette: Origins and Evolution of British American Tobacco adlı kitabına göre bu üç kardeşin isimleri Jacques, Joseph ve Victor Matossian olup söz konusu firmalarını 1927 yılında BAT'ye satmışlar.

Yine albabblog.blogspot.com’un yazdığına göre kardeşlerden Joseph Matossian 1961 yılında Mısır'ın Tütün Ticaret Odası başkanı iken dönemin Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdülnasır'a tiryakisi olduğu Kent sigarasına benzer bir sigara yapma sözü vermiş ve Mısır'da halen kullanılmakta olan Kleopatra sigarasını üretmiş.