SAMSUN SORUYOR

SAMSUN SORUYOR

Emin Dinççağ kaleminden

Tıp ilminin en önemli yaklaşımı, önce hasta tanınır,yani sorgulanır neyi var,neyi yok  tarif edilir,sonra teshis konulur ve tedaviye başlanır.

Konu Samsun olunca bu yaklaşımı ekonomik alanda bir gözden geçirelim dedik.

Samsun'da ekonomi,tarım,ticaret ve turizm olarak belirlenmiştir.Tarım hala geleneksel yöntemlerle ve alıştığımız biçimde  üretiliyor ve bilindik şekilde pazarlama yöntemleriyle

 yürütülüyor ve sonucu ve getirisi ortada.

Ticaret,al gülüm ver gülüm şeklinde bir kazanç alanı olarak sürdürülüyor.Ama eski metropol önemini yitirdi.İlimizde sanayicimizin Türkiyenin ilk 500 önemli sanayi kuruluşu arasında bir çok firma ile temsil edilmesi de gurur verici.

Gerek ticaret,gerek sanayi alanında digital dünyanın dayattığı iletişim teknolojileri ve reklam adı verilen sihirli yöntemlerin daha çok kullanılması ve bu alanda daha çok günden olmak ve geleneksel yaklaşımları aşmak herhalde Samsun'a ve ekonomisine çok şey kazandırabilir.

Turizm ile Samsun'un tanışması ve bunun bir ekonomik iş ve istihdam sahası olarak ortaya konulması çok yeni. Bu yolda alınan mesafe az değil,ancak bu çetin rekabetin yoğun olduğu bu alanda,insangücü,yatırım,altyapı ve reklam olarak çok gerideyiz.Ayrıca bu sektörün yazının başında yazdığım gibi,biz kimiz,ne yapabiliriz nelerle yapabiliriz ve bu bize ne kazandırırı tartışması ve yok haritası belirlemesine ihtiyaç var.

Turizm; Sağlık Turizmi olsun.

Peki bu alanda neler yapıldı ? Samsun'u diğer illerden ayıran,biz farklıyız dedirten ne ? Bu özelliğimiz ile gerçekten Sağlık Turizmi alanında yer tutabilir miyiz ? Bu soruların cevabını evet diyebileceksek,söyleyecek bir şey yok !

Vezirköprü Kanyonu,Kuş Cenneti,Tekkeköy Mağaraları, Batı Parktaki Amazon Köyü, bu alanda yarışabilecek ,bizi öne çıkarabilecek turistik araçlar değil malesef.

Peki,Yaşlı Turizmi diye bir başlık açamaz mıyız ? Samsun,iklimi ile,doğal yapısı ile,ulaşım imkanlarıyla, sağlık altyapısı ile, otel ve motel imkanlarıyla ,dünyada pek de gelişmiş ve rakip  firmanın olmadığı bu alanda hem yurt içi hem de yurt dışı yaşlılara turizm hizmeti sunabilir. Dünya hızla yaşlanıyor.Dünyada yaşlı nüfusu hızla artarken yaşlılar için yapılan yatırım ve hizmet imkanları yeterli değil,bu bile ekonomik yatırım için çıkış noktası olabilir.

Samsun denenmemiş bir alanda,yaşlılar için özel bir turizm hizmeti verebilir.Yaşlı sağlığı,kaplıca ve fizik tedavi imkanları,gezi,dinlenme,rehabilitasyon ve bakım hizmetleri hem Samsun için ekonomik kazanç kapısı olabilir hem de Samsun'u gerek Türkiyede gerek se Yurt dışında önemli bir turizm merkezi haline getirebilir.