Türkiye'nin 'Hamsi'si Samsun'dan

Türkiye'nin 'Hamsi'si Samsun'dan

1 Eylül tarihlinde balık ev yasağının kalkmasıyla birlikte Vira bismillah diye denizlere açılan Samsunlu balıkçılar, palamuttan bulduğu bereketi hamsiden bulamadı.

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, palamuttan buldukları bolluğu şu ana kadar hamsiden bulamadıklarını söyledi. Bu sene son 20 yılın en bereketli palamut dönemini geçirdiklerini belirtenDavut Kıyak, “ Bu sene açıkçası biz balıkçıların bile asla tahmin edemeyeceği kadar bereketli bir palamut dönemi geçirdik. 1 ay öncesine kadar neredeyse kilosu 1 kilo gelen palamutlar 7 – 8 liraya satıldı. Sadece Samsun halkı değil bayta Tokat, Çorum, Amasya, Sivas gibi iller olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden gelen balıkçılar kamyonlarca palamutu memleketlerine götürüp sattılar” dedi.

Davut Kıyak, palamuttaki bereketin ve bolluğun şu ana kadar hamsiye yansımadığını buna rağmen hamsinin beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. Davut Kıyak,” Balıkçılıkta bir kural vardır palamutun bol olduğu dönemlerde hamsi çok olmaz. Buna rağmen bu günlerde Samsun balık haline günde bin ton civarında hamsi geliyor. Türkiye’nin en büyük birkaç halinden biri olan samsun balık halinden her gün yaklaşık 30’a yakın ile hamsi gidiyor. Doktorlar tarafından özellikle çocuklar yaşlılar hamileler ve kalp hastaları için tavsiye edilenhamsinin kilosu 8 liraya kadar düştü” diye konuştu.

İlhan Demircioğlu

türkiye hamsi