Minik Yürekler Kansere Savaş Açtı!

Minik Yürekler Kansere Savaş Açtı!

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nün 2015 yılında başlattığı ' Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider' projesinin dördüncüsünün imza töreni gerçekleşti.

 Samsun Valiliği’nin önderliğinde yapılacak projeye Sağlık İl Müdürlüğü,İlkadım Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü destek verdi ve bu destek protokolü imzalandı. Projeye bu sene ilkokul öğrencileri de dahil edildi.

 

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2015 yılında başlattığı ‘ Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesinin dördüncüsünün imza töreni gerçekleşti. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi Doktorlarından Dr. Elif Özkaya, kanserin de diğer hastalıklardan bir farkı olmadığını erken teşhisle tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Özkaya, “ Üzülerek söylüyorum insanlarımız korkudan kanser taramasına gelmiyor. İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2005 yılında “Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider” projesini başlattık. Bu projeyi öğrencilerimizle beraber yürüttük. Önce biz öğrencilerimizi bilgilendirdik sonrasında öğrencilerimiz yakınlarını ve aile bireylerini il merkezi ve ilçelerdekiKETEM’lere yönlendirdi. İlk 3 yılda projeye lise ve orta okul öğrencilerimiz dahil oldu. Bu süreç içinde öğrencilerimiz ailelerinden ve çevresinden toplam 5 bin 48 kişiyi KETEM’lere yönlendirdi. Bu kişilerin arasında kanser hastalarına da rastlandı ve tedavileri başlandı. Hatta projemize destek veren bir öğretmenin annesinde meme kanserine rastlandı ve tedavisi yapıldı. Bu sene dördüncüsünü yapacağımız taramalara Samsun il ve ilçelerindeki tüm ilkokulları da kattık. Hedefimiz bu sene en az 3 bin kişiyi taramalardan geçirmek” dedi.

 

Samsun Valisi Osman Kaymak ise vatandaşlardan Sağlık Müdürlükleri’nde ücretsiz yapılan taramalara katılmalarını istedi. ‘Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider’ projesini ailece desteklediklerini belirten Vali Kaymak, “ Kanser de diğer hastalıklar gibi erken teşhis ile tedavisi mümkün olan bir hastalık. Maalesef taramalara korkudan gitmiyoruz. Ama şu gerçeği de kabul etmek zorundayız insanlar er ya da geç korkularıyla yüzleşecek. Sağlık Müdürlüğü’müzün çocuklarımızı bu projenin içine katması güzel bir fikir. Biz anne ve babaların bu hayatta asla kıramayacağı ve hayır diyemeyeceği tek kişiler çocuklarımızdır. İşin içinde çocuklarımız olunca akan sular duruyor. Bu nedenle ben bu öğrenci kardeşlerimize gönüllü kanser savaşçıları olarak bakıyorum” diye konuştu.

 

Yapılan konuşmalardan sonra Samsun Valisi Osman Kaymak, İl Sağlık Müdürü Muhammed Ali Oruç, Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen ve İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok yeni dönem protokolünü imzaladı.

Sonrasında Vali Osman Kaymak, KETEK’lere en çok yönlendirme yapan öğrencilere, okullara, sınıflara ve eğitimcilere ödül verdi.

İlhan Demircioğlu

samsun ketem