Jetler Havalandı! Dünya Diken Üstünde..

Jetler Havalandı! Dünya Diken Üstünde..

Ukrayna ile Rusya arasında patlat veren krizin ardından dünya adeta diken üstünde. Trump G-20 Zirvesi'nde Putin ile görüşmeyebilirim diyerek krizi değerlendirirken, Birleşik Krallık, ABD ve Fransa'ya ait çeşitli hava uçakları Kuzey Denizi'nde tatbikat yaparak Rusya'ya adeta gözdağı verdi.

Operation Blank adı verilentatbikat, aralarında F-15, F-35B Lightning II ve Rafale jetlerinin de bulunduğu Birleşik Krallık, ABD ve Fransa’ya ait 40’tan fazla savaş uçağıyla gerçekleştirildi.

FRANSA BU YIL İLK KEZ KATILDI

Tatbikatı ABD Hava Kuvvetleri’nin 48 Fighter Wing hava aracı yönetirken, şu ana kadar en fazla hava aracının katıldığı tatbikata Fransa Hava Kuvvetleri bu yıl ilk kez katıldı.

"BÜYÜK BİR DÖNÜM NOKTASI"

Birleşik Krallık Hava Kuvvetleri Tuğamirali Jez Attridge, F-35 hava araçlarının tatbikata katılmasının "büyük bir dönüm noktası" olarak değerlendirirken, şöyle konuştu: "Gerekli olduğu durumda harekete geçebilmek için bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bu harika bir sigorta poliçesi."

TRUMP: PUTİN İLE GÖRÜŞMEYEBİLİRİM

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin ardından Arjantin'deki G20 Zirvesi'nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yapacağı görüşmeyi iptal edebileceğini duyurdu.

ABD Başkanı Trump, Washington Post gazetesine verdiği özel mülakatta, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin ABD Ulusal Güvenlik Kurulundan "tam rapor" beklediğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’le Arjantin’de görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin kararı bu rapor sonrasında vereceğine dikkati çeken Trump, "Bu rapora göre hareket edeceğim. Belki de bu toplantı gerçekleşmeyecek" dedi.

Trump, Rusya'nın Ukrayna savaş gemilerine ateş açmasına değinerek, "Gerginlikten hoşlanmıyorum. Böyle bir gerginliğin yaşanmasını hiç istemiyorum" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE İKİ ÜLKEYE İTİDAL ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Dışişleri Bakanlığı'ndan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilime ilişkin yapılan açıklamada itidal çağrısında bulunularak, "Azak Denizi ve Kerç Boğazı'nda yaşanmakta olan gelişmeleri ve artan gerginliği takip ediyoruz. Bu çerçevede Ukrayna'ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyoruz. Karadeniz'e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı'ndan geçişlerin engellenmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye sokabilecek adımlardan kaçınılması, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi, ayrıca sağduyu ve itidal içinde hareket edilerek gerginliğin tırmandırılmaması çağrısında bulunuyoruz" denilmişti.