110 Bin Ton Çeltik Alınmayı Bekliyor

110 Bin Ton Çeltik Alınmayı Bekliyor

Üreticinin elinde 110 bin ton çeltik bulunduğunu söyleyen amsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, TMO'ya seslendi, alımların bir an önce yapılması çağrısında bulundu.

Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptığı açıklamada, "2 bin 700 ailenin çeltikle uğraştığı bir ilçedeyiz. Bugün en verimli ovalarından en kaliteli üretimini yapan bir pirince sahibiz. Çeltik üreticisinin elinde bugün 110 bin ton çeltik var. Toprak Mahsulleri Ofisinin 2,70 ve 3 liranın üzerine çeltik alımını başlatması lazım. Çünkü üretici çok mağdur durumda. Üretici 30 Eylül’de çeltiğini emanete bırakmış, 3 liraya vermiş, şimdi işletmeci emanetteki malını ‘2 liraya alırım, parayı da yılbaşına bekleyeceksin’ diyor.

Biz çeltik yapan bütün bölgelerde lisanslı depo istiyoruz. Yanımızda öyle arkadaşlar var ki çeltik yapmış elinde duruyor. Bankaya borcu var. Borcunu ödeyemiyor, çeltiğini satamıyor. Çeltiğini 2 liraya verse parayı alamıyor. İşletmeciye soruyorsun ‘pazarım yok, faiz çok alamıyorum.’ Markete gidiyorum pirinç 8, 9, 10 lira. 2,5 liraya satılamayan pirinç 10 liraya nasıl satılıyor. Çeltik üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi için derhal Toprak Mahsulleri Ofisinin beklemeden alımlara başlaması lazım” dedi. 


400 dönüm çeltik ekimi gerçekleştirdiğini dile getiren Fener Mahallesi’nden üretici Bayram Halıcı, "Çeltik fiyatları düşmüş ama ben bile yiyecek pirincimi 5,5 liraya alamıyorum. Marketlerde 8-10 lira fiyatlar var. Gübre, ilaç, tohum fiyatları yüzde 100 zamlanmış. Her şey pahalı durumda, çifti mağdur durumda. Malını satıp borcunu ödemek istiyor ama öyle bir durum ortada yok” diye konuştu.