KAPAT

FINDIK PİYASASINDA HAYAL KIRIKLIĞI: FİYATLAR 270 TL BANDINA GERİLEDİ

Serbest piyasada fındık fiyatları, sezon başındaki 350 TL'lik zirveden geri çekilerek ortalama 270 TL bandında seyrediyor Fiyatlardaki bu düşüş, üreticilerin 400 TL beklentilerini boşa çıkardı ve hayal kırıklığı yarattı

30 Ekim 2025 - Türkiye'nin en önemli tarım ihracat ürünlerinden fındıkta serbest piyasa, Ekim ayının sonunda düşüş trendini sürdürüyor. Sezon başında350 TL seviyelerini zorlayarak rekor beklentisi yaratan fiyatlar, küresel alıcıların baskısı ve piyasa koşulları nedeniyle ortalama270 TL bandına kadar geriledi.

Fiyatlarda Düşüş Eğilimi Hakim:

Serbest piyasadan edinilen güncel bilgilere göre, fındık fiyatlarında düşüş eğilimi hakimdir:

  • Güncel Piyasa: Fiyatlar, üreticiden gelen bilgilerle birlikte ortalama270 TL civarında seyrediyor. Bu gerileme, sezon başında yüksek beklentiye giren üreticilerde büyük bir hayal kırıklığı yaratmış durumda.

  • Sezon Zirvesi: Sezon başında352 TL'ye ulaşan yüksek randımanlı ürün fiyatları (özellikle Giresun kalite), bu seviyeyi koruyamayarak önemli ölçüde geri çekildi. Samsun, Ordu ve diğer fındık bölgelerinde de fiyatlar$270-280 \text{ TL}$ aralığına sıkışmış durumda.

  • Randıman Farkı: Standart Levant kalitedeki ürünlerde fiyatlar, düşük randıman nedeniyle bu bandın altında kalırken, yüksek kalitede dahi zirve fiyatlar görülmüyor.

TMO ve Spekülatif Beklentiler:

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2025-2026 sezonu için Giresun kalite fındık alım fiyatını200 TL, Levant kaliteyi ise195 TL olarak açıklamıştı. Serbest piyasa fiyatları TMO alım fiyatlarının üzerinde kalsa da, üreticiler beklenen fiyat seviyelerine ulaşamadı.

Sektör Beklentisi:

Fındık üreticileri arasında yüksek sesle dile getirilen400 TL seviyesi beklentisi ise, mevcut piyasa koşulları ve uluslararası alıcıların tutumu nedeniylehayallerde kaldı. Uzmanlar, üreticilerin döviz kuru ve küresel alım trendlerini yakından takip ederek, ani satış kararlarından kaçınması gerektiğini vurguluyor.

fındık fiyatları 2025 kuru yemiş fiyatları iç fındık fiyatı kabuklu fındık üretici fiyatı
Hisarcık Belediyesi'ne yeni çöp toplama aracı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: 'Pandemi sonrası dünya ekonomisinden 2 kat fazla büyüdük'
Bölgesel Dijital Dönüşüm Strateji Geliştirme Çalıştayı GSOMEM'de gerçekleştirildi