Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU

Yeni düzenlemede ‘Arabuluculuk’ sizlere ne getiriyor?  

Arb. Av. Harun UYANIKOĞLU

01.01.2018 tarihinden itibaren işçilerimiz alacakları için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Doğrudan dava açar ise davası  (usulden) geçici olarak reddedilecek. Değerli işçilerimiz lütfen bu tarihi not alınız.

İşvereninize  01.01.2018 tarihinden sonra dava açacak iseniz,işvereniniz  Samsun’da ise veya siz Samsun’da çalışıyor iseniz   http://www.adb.adalet.gov.tr  adresinden güncel arabuluculardan Samsun’da görev yapan arabulucunuzu seçin,  bu arabulucuya doğrudan başvurunuz. Ya da Samsun Adliyesi’nde bulunan arabuluculuk merkezine başvurunuzu yapabilirsiniz. Devlet size bir arabulucu atayacaktır. Arabulucunun ilk iki saat ücretini de karşılayacaktır. İşveren görüşmelere gelmek zorundadır. Gelmez ise arabulucunun iki saatlik ücreti işverenden tahsil edilecektir. Sizin bir kaybınız olmayacaktır.
Eğer masada arabulucu yardımı ile anlaşır iseniz, artık dava açmanıza gerek kalmayacaktır. İşveren alacağınızı ödemiyor ise icra marifetiyle arabulucunun verdiği belgeye dayanarak rahatlıkla işverenden alacağınızı tahsil edebileceksiniz. Uzun süren yargılama yerine bu çözümün menfaatinize olacağı aşikardır. Eğer teklif edilen ücreti beğenmez iseniz masadan rahatlıkla kalkabilirsiniz. Görüşme esnasında dilediğiniz ve istediğiniz kadar konuşun. İçinizi dökün, hatalarınızı, işvereninize hatalı olduğu hususları rahatlıkla anlatın. Bunlar aleyhinize bir durum oluşturmayacaktır. Yeter ki hakaret etmeyin. Küfür etmeyin.
Değerli işverenlerimiz sizler de arabulucu huzurunda anlaşır iseniz işçiniz size artık bir dava açamayacaktır. Taahhüt ettiğiniz ödeme dışında bir ödemeniz de olmayacaktır. Görüşmelere bizzat gelmek zorunda da değilsiniz. Şirket yetkilinizi de gönderebilirsiniz.
Kazan kazan ilkesine dayanan yeni hukuki müessese arabuluculuk ile davalaşmadan anlaşma dönemi başlıyor. Tarihi lütfen not alın. Sizi eğer bir arabulucu arıyor ise cevap vermek ve görüşmelere katılmak hem sizin hem de toplumun menfaatine olacaktır. Türk örf ve ananelerinde olan uzlaşı kültürünün yaygınlaşması için arabulucuya kulak verin. Arabuluculuk geliyor, duyduk duymadık demeyin. Arabuluculuk artık hayatınızın bir parçası olmaya geliyor.