Bilge Adam

Karıncaların Sayısı Tespit Edilebilmiş Midir?

Bilge Adam

KARINCALARA HİÇ BU YÖNDEN BAKMIŞMIYDINIZ?

            Dünyamızda minik dostlarımız olan karıncaların sayısını tespit etmek oldukça zor bir durumdur. Fakat bu zor ve meşakkatli konu hakkında günümüzde bazı tahminler öne sürülmüştür. Bahsettiğimiz bu tahminler, tabi ki sayıca fazla karıncaları tek tek saymak ile ilgili bir tahmin değil şüphesiz. Uzmanlar, bu konuda `biokütle` isminde bir ölçüm sistem kullanıyorlar. Açıklık getirmek gerekirse bir canlı türünün veya taksonomi grubunun yaşadığımız bu gezegende hangi seviyede bir kütlede olduğunu belirten ölçüm yöntemi. Örnek olarak Dünya üzerinde 2015 yılı itibariyle 7.13 milyar dolaylarında bir rakamlaHomo sapiens(modern insan) türü, 350 milyon tonluk bir biokütleye sahip. Günümüzde ki öne sürülen tahminlere göre, biokütle konusunda öne çıkan en kesinlik kazanmış canlılar tek hücreli bakterilerdir. Yine en iyimser tahminlere göre Dünyamız üzerinde tam olarak 1 trilyon ton biokütle ölçüsünde bakteri yaşamaktadır.

 Karıncalar hakkındaki araştırmalar.

 Şimdi gelelim minik dostlarımız çalışkan karıncalar hakkındaki konumuza:

  Karıncaların sayısı tespit edilebilmiş midir?

            Karıncalar üzerindeki tahminler, araştırmalar arasında farklılıklar göstermektedir. NPR’ın sonuçlarına göre biokütle konusunda bu alanda birinci sırada olan bakterilerden hemen sonra karıncalar bulunmaktadır. İşte bu ufak ama biokütle konusunda oldukça fazla olan milyarlarca karınca toplam 3 milyar tonluk biokütle ile ölçülmektedir.

Karıncalar ve insanlar

            Karıncalar hakkında birçok araştırma yaparak bu konu hakkında uzmanlaşan ant web sitesi, karıncaların biokütle konusunda biz insanlar ile eş değer olduğunu gözler önüne seren bir matematik işlemi gerçekleştiriyor: Yeryüzünde 7.077.551.385 var ve bunların ortalama olarak 150 libre (68 kg) sahip olduğu düşünülürse, toplamda biokütle 1.061.632.707.750 libre çıkmaktadır.

            Bir karıncanın kabaca 1,5 miligram kütleye de olduğu gözetilir ve insanlar ile karıncaların biokütlesi birbirlerine eşitlenirse, basit bir bölme işlemi yeryüzünde 321.035.624.829.901.000 adet karınca olduğunu göstermektedir. Karıncalar sayıca bizden fazladır ve bu kadar çalışkan olduklarını da hesaba katarsak, bizim boyutlarımızda ve zekâmız ile eşdeğer zekâya sahip olsalardı eğer, Dünyanın lideri belki de onlar olabilirdi.

            Görüldüğü üzere sayılar çok değişken olmaktadır. Bu ufak ama büyük işler başaran sayılamayacak kadar fazla olan minik karıncaların sayısını bilmek günümüzde imkânsız durumdadır ve net bir sonuca bağlanamamaktadır. Dünya`daki karınca sayısı konusunda hiçbir net tahmin yer almamaktadır.