Bilge Adam

Çocuklarınız Kavga mı Ediyor ?

Bilge Adam

Çocuklarınız Arasında Çıkan Tartışmalarda Nasıl Bir Çözüm Bulursunuz?

     Sevgili Okurlarım;

     Bilge adam olarak bundan sonra farklı konularda  yazılarımla birlikte sizlerle olacağım, birlikte sorunları derinlemesine inceleyip çözümler arayacağız. Bu hafta ilk yazımızda her anne babanın sorunu olan evdeki kardeşler arasındaki anlaşmazlıklardan doğan sorunları ele alacağım.     

Çocuklar İçin Kardeş Niçin Önemlidir?

           `Çocuklar Çocuklar sosyalleşmeye ilk önce ailede başlamaktadır. Bunu da sağlayan en iyi  yol  çocukların kardeşleriyle zaman geçirmesidir. Kardeşe sahip olan çocukların diğer  çocuklara  oranla kendini daha iyi ifade ettiği gözlemlenmektedir. Kardeşe sahip olmak  pek  çok yönden  çocuğun davranışlarına olumlu yönde etki etse de zaman zaman  kardeşler  arasındaki  anlaşmazlıkların olması da kaçınılmazdır.


Kardeşler Neden Kavga Etmektedir?

            Kardeşler her ne kadar birbiri ile çok iyi anlaşsa, birbirlerini çok sevip kardeşleri olmadan yapamasalar da birlikteyken anlaştıkları da pek görünmemektedir. Sanırım kardeşlerin doğasında bu durum vardır. Uzmanlar zaten birbirini çok sevip sürekli olarak kavga etmeye kardeş demektedir. Kardeşler aklınıza gelemeyecek sebeplerden bile kavga edebilirler.


Kardeşler Aynı Cinstense Kavga Eder

                     Aynı cinsten kardeşler genellikle birbirlerinin eşyalarını izinsiz alma ve onları kullanma nedeniyle kavga eder. Yaşları birbirine yakın olan ve hemcins olan kardeşler arasında kıyafet kullanımı başta olmak üzere ortak eşya kullanımından kavga ederler.


Kardeşler Farklı Cinstense Kavga Eder

         

            Kardeşlerin kavga etmesi için aynı cinsten olmalarına gerek yoktur. Çünkü kardeş olmanın özünde kavga etmek vardır. Genel olarak kardeş kavgalarının nedenleri aynı oyuncakla oynamayı istemek, aynı anda aynı işi yapmayı istemek ya da ailenin istediği bir durumu yapmaya yarışmak olarak sıralanabilir.


Çocuklarınız arasında çıkan tartışmalarda nasıl bir çözüm bulursunuz?

            Çocuklar sürekli kavga etme davranışı gösterdiği için ailelerin onlar karşısındaki tutumu ise ayrı  bir önem kazanmaktadır. Tartışma esnasında her çocuk kendini haklı görmekte ve bu haklılığının aileleri  tarafından da onaylanmasını istemektedir. Çünkü aileleri tarafından haklılığı onaylanan çocuk, kardeşi  karşısında zafer kazanmış olacaktır. Ailelerin bu noktadaki tutumu, eğer kardeşlerin kavgası şiddete  ulaşmıyorsa pek müdahale etmemeyi seçmek olmalıdır. Çünkü kardeşler ne kadar kavga etse de  sonunda her şey normale dönecektir. Belki de ailelerin olaya müdahale edip bir tarafı haklı görmesi,  olayların daha büyümesine ve çocuklarda kapanmayacak yaralar açılmasına neden olacaktır.

Hoşça Kalın 

Bilge Adam