İlhan DEMİRCİOĞLU

Samsunspor’un Boyu Küçük

İlhan DEMİRCİOĞLU

Samsunspor büyük paralarla büyük hedeflere oynayan bir takım kurdu ancak sanırım bir şeyleri yanlış yaptı. Bunu da geride kalan iki haftada çok iyi gördük.

Samsunspor boyu çok kısa bir takım kurmuş. Bu iyi mi kötü mü bilmem ama takımın boyu küçük se oyunun boyu büyük olmamalı. 
Samsunspor boyu küçük oyuncuların ağırlıkta olduğu bir takım kurmuş bunu anladık ta neden oyunun boyunu 70 metre tutuyor. Fizik gücü zayıf olan takımlar oyun boyunu kısa tutar ki bol pas yaparak defansın arkasına atılan toplarla sonuca gider. 
Bir de boyu küçük bir takım kuruyorsanız kesinlikte defansın ortasında top tekniği yüksek usta bir oyuncunuz olmalı, orta sahada top ayağına geldiğinde huzur bulan usta bir oyuncu ve forvette de bitiriciniz olmalı. 

Samsunspor’un kadro yapısına uygun hem Avrupa’dan hem de ülkemizden iki örnek vermek istedim. 
Avrupa’dan örnek Barselona. Şöyle düşünün orta sahada İniesta, Xavi ve Besces. Kısa boylu ama mükemmel top tekniğine sahip. Forvet te bitirici Messi, Defansta savaşan şahin Puyol. Bu takımın boyu kısa olmasının önemi yok topa hükmeden bir takım.
Ülkemizde ise 4 yıl üst üste şampiyon olan Galatasaray. Orta sahada Suatlar, Okanlar, Emreler vardı. Tıpkı Samsunspor gibi kısa boylu bir takım. Ama o takımın kalesinde Tafarel, defanstaki Ustası Popescu ve orta sahada bir dünya yıldızı Hagi vardı. 
Yani şunu anlatmak istiyorum. Bir takımın boyu kısa ise top tekniği yüksek ustaları olacak ya da oyun mesafesini en fazla 45 metrede tutacak. 
Aksi takdirde bu takım maç kazanır ama zevk vermez, bu takımın taraftarı rahat maç izleyemez.
Samsunspor’da kadro mühendisliği kötü olmuş. Fizik gücü yüksek oyuncu almayı unutmuşlar özellikle orda sahaya. 
Samsunspor keyif veren futbol oynayacaksa birincisi Taner hoca 4-1-4-1 sisteminden vazgeçmeli ikincisi takımın boyunu uzatmalı. Aksi takdirde maç kazanırsın ama oyunun tat vermez. 

İlhan Demircioğlu